Boala cu o mie de fețe, prima victimă în acest an

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Confirmată clinic și serologic

Boala cu o mie de fețe, prima victimă în acest an

Sănătate 21 August 2014 / 00:00 772 accesări

Primul caz de boală Lyme, sau boala cu 1.000 de fețe, în județul Galați din această vară, provocat de mușcătura de căpușă, a fost confirmat clinic și serologic, a anunțat, ieri, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Galați, Liliana Iordăchescu. Potrivit ei, singurul caz descoperit anul acesta este la un bărbat din localitatea Frumușița, care a fost mușcat de căpușă luna trecută. Nu și-a dat seama că a fost mușcat decât după ce locul s-a înroșit și a început să se simtă rău. ”Este un caz de boală Lyme, confirmată clinic și serologic. Este o persoană de sex masculin, de 62 de ani, din mediul rural”, a declarat Iordăchescu. Sexagenarul s-a prezentat la Spitalul de Boli Infecțioase Galați, unde a și primit tratament. ”A fost un caz cu boală Lyme în fază acută. Pacientul prezenta un eritem migrator și asta l-a determinat să vină la doctor. În momentul de față este tratat și probabil că se află la domiciliu”, a declarat Mihaela Ganea, medic în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase. De la începutul anului, peste 280 de gălățeni s-au prezentat la medic după ce au fost mușcați de căpușe.

SĂ NU INTRĂM ÎN PANICĂ AIUREA! Multe dintre afecțiunile sezonului cald nu constituie o problemă de sănătate în România, dar totuși, atunci când se raportează câteva cazuri, intrăm în panică, ne isterizăm. O spun chiar medicii. ”V-au mușcat căpușele, vedeți-vă de treabă dacă nu apare niciun simptom!”, era recomandarea managerului Institutului Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, care a fost prezent, nu demult, la Constanța. Populația a învățat deja că mușcătura de căpușă poate declanșa boala Lyme, maladie la modă, spunea profesorul. ”Nu reprezintă o problemă pentru România, reprezintă însă o isterie, ceea ce este cu totul altceva. Isteria se tratează cu medicamente antipsihotice și nu cu antibiotice. Norocul nostru este că, în momentul de față, căpușele nu sunt contaminate. Este un exces de diagnostic de boală Lyme și, ca atare, recomand tuturor oamenilor să-și vadă de treabă dacă nu au niciun fel de simptome după mușcătura de căpușă”, a declarat, atunci, prof. univ. dr. Streinu-Cercel.

O BOALĂ PERICULOASĂ Bacteria transmisă omului prin mușcătura de căpuşă poate produce boala Lyme, din cauza varietăţii de simptome pe care le poate dezvolta şi care pot face să fie confundată cu alte maladii. Bacteria transmisă de căpuşele bolnave intră în sânge şi afectează articulaţiile, muşchii, inima şi sistemul nervos, iar în unele cazuri, bolnavii pot paraliza. Pentru prevenirea infecţiei cu borelioză, specialiştii recomandă populaţiei să distrugă căpuşele în zonele locuite, acolo unde sunt spaţii verzi, să poarte haine cu mânecă lungă şi pantaloni în cazul în care merg în zone cu risc, să se prezinte la doctor imediat după ce o căpuşă s-a fixat pe piele, atât pentru extragerea corectă, cât şi pentru a afla despre simptome, să meargă la medicul infecţionist în cazul în care în jurul muşcăturii de căpuşe apar roşeaţă şi erupţie, caracteristice bolii. Borelioza are tratament care duce la vindecare aproape întotdeauna dacă este corect recomandat şi aplicat de către medic. Boala poate fi diagnosticată prin probe de laborator, dar nu mai repede de două săptămâni de la mușcătura căpuşelor. Specialiştii menţionează că nu toate căpuşele (şi nu în toate teritoriile) sunt purtătoare ale microorganismelor borelia. La Constanța, Direcția de Sănătate Publică Județeană nu a anunțat cazuri confirmate clinic și serologic.



12