Boala limbii albastre nu afectează oamenii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Populaţia trebuie să fie informată

Boala limbii albastre nu afectează oamenii

Sănătate 27 August 2014 / 00:00 693 accesări

Autoritățile au cerut ca populaţia să fie informată că boala limbii albastre - Bluetongue - nu afectează oamenii şi au solicitat Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) să ia măsuri pentru prevenirea şi limitarea acestei boli, după ce în județul Buzău au fost confirmate 28 de focare, cu un efectiv de 73 bovine și cinci ovine. Vicepremierul pentru securitate națională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a convocat, la sediul Guvernului, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, ca urmare a solicitării ANSVSA, în cazul apariției, pentru prima dată în România, a bolii limbii albastre, specifică rumegătoarelor. ”În calitate de președinte al Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, vicepremierul Gabriel Oprea a cerut reprezentanților ANSVSA să ia de îndată măsurile necesare în vederea prevenirii și limitării transmiterii acestei boli la nivel național, după ce în județul Buzău au fost confirmate 28 de focare cu un efectiv de 73 bovine și cinci ovine”, se arată într-un comunicat de ieri al Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Oprea a cerut specialiștilor prezenți la ședință să se asigure că populația este corect informată cu privire la măsurile dispuse de autorități și referitor la specificul bolii Bluetongue, respectiv că nu prezintă riscuri pentru sănătatea oamenilor, menţionând însă că este obligatoriu ca toţi deţinătorii de animale să anunţe rapid autorităţile despre apariţia oricărui semn de boală la animalele proprii. În urma analizării situaţiei, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a adoptat o hotărâre conform căreia alocarea fondurilor necesare controlului și eradicării bolii să fie asigurate din bugetele ANSVSA și ale direcțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, iar fondurile necesare ecarisării teritoriului în localitățile afectate - din bugetele consiliilor locale ale localităților respective. ”În cazul în care bugetul actual nu poate asigura fondurile necesare, ANSVSA va întreprinde demersurile pentru alocarea sumelor necesare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2014”, potrivit dispoziţiilor hotărârii.

BOALĂ CARE PRODUCE PAGUBE ECONOMICE Conform specialiștilor ANSVSA, boala Bluetongue nu afectează omul, dar produce pagube economice prin transmiterea și îmbolnăvirea altor animale. De asemenea, laptele produs sau carnea acestor animale nu prezintă pericol pentru populație. Întrucât este încadrată ca boală cu risc major pentru animalele rumegătoare, cu impact preponderent de natură economică, apariția primelor cazuri a fost notificată, conform procedurilor, statelor UE și țărilor membre ale Organizației Mondiale pentru Sănătate Animală. Din datele existente, în momentul de față, focare de boală au fost semnalate și în alte state din sudul Europei, inclusiv state vecine României. În aplicarea deciziilor stabilite, specialiştii ANSVSA vor realiza posibilele scenarii de evoluţie a bolii şi vor propune măsurile ulterioare, necesar a fi luate în funcţie de această evoluţie.

ȘI ÎN VRANCEA După Buzău, şi Direcția Sanitară Veterinară Vrancea a confirmat existența virusului care provoacă boala limbii albastre la o stână din localitatea Năruja, conform procedurilor probele fiind trimise la București, de unde va veni rezultatul final.

BOALA ESTE CAUZATĂ DE UN VIRUS DIN GENUL ORBIVIRUS, CARE ESTE TRANSMIS PRIN ÎNŢEPĂTURA UNOR SPECII DE INSECTE HEMATOFAGE, DIN GENUL CULICOIDES, ŞI NU PRIN CONTACTUL DIRECT ÎNTRE ANIMALE.

Boala afectează animalele rumegătoare şi are caracter sezonier. Mortalitatea este variabilă, în funcţie de situaţie, morbiditatea putând ajunge, uneori, la sută la sută din efectiv.

Potrivit ANSVSA, care citează literatura de specialitate, o insectă hematofagă poate călători până la 1,5 - 2 kilometri pe zi într-o zonă, iar în anumite condiţii meteorologice (vânturi predominante pe o anumită direcţie şi perioadă, în condiţii favorizante), insectele pot fi purtate la distanţe mult mai mari, ce pot atinge până la 200 de kilometri pe zi.

Alertă...

ANSVSA a precizat că este în stare de alertă şi a luat mai multe măsuri, din momentul în care această boală a început să evolueze în ţările vecine. În acest sens, a fost convocat Grupul Naţional de Experţi pentru Bluetongue, pentru a stabili măsurile care trebuie adoptate în vederea protejării efectivelor de rumegătoare din România, iar DSVSA judeţene au organizat întâlniri de informare şi instruire cu fermierii crescători de bovine, ovine şi caprine. Pe site-ul ANSVSA a fost afişată o analiză de risc, pentru informarea tuturor celor interesaţi de boala limbii albastre.



12