Boala limbii albastre, și la Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Crește numărul județelor cu animale bolnave

Boala limbii albastre, și la Constanța

Eveniment 05 Septembrie 2014 / 00:00 2519 accesări

Boala limbii albastre (Bluetongue) a ajuns și la Constanța! Mai exact, sunt sesizări ale unor fermieri din Lipnița și Băneasa cum că animalele s-au îmbolnăvit, tremură, au slăbit rapid și fac spume la gură. Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Constanța a fost notificată de către doi medici veterinari de liberă practică din localitățile menționate despre faptul că în două grupuri de ovine au fost identificate simptome asimilabile bolii limbii albastre. Primarul localității Lipnița, Florin Onescu, a declarat, pentru ”Telegraf”, că sunt patru cazuri de suspiciuni ale bolii limbii albastre la animale (ovine), două la Lipnița și două la Gorun, sat al comunei Lipnița. ”Au fost luate măsuri imediate, în contextul situației din țară, iar medicul veterinar de circumscripție a dat indicațiile impuse, preventiv. Deocamdată sunt suspiciuni, dar, dacă se confirmă boala, oamenii nu mai au voie să iasă cu animalele la păscut, trebuie să le țină în curți, iar dacă acestea dau semne că sunt bolnave, să anunțe imediat medicul veterinar. Mâine (astăzi - n.r.) vom afla exact despre ce este vorba”, a declarat primarul Onescu. Purtătorul de cuvânt al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Constanța, dr. Corina Ivanciu, a declarat că testele rapide de laborator au evidențiat pe probele prelevate de către medicii veterinari, de la animalele cu semne de boală, anticorpul Bluetongue. ”Medicii veterinari au revenit în localitățile Lipnița și Băneasa și au prelevat noi probe de sânge, care au fost trimise la Institutul de Diagnostic și pentru Sănătate Animală (IDSA) București”, a adăugat dr. Ivanciu. Ieri seară, la sediul Instituției Prefectului Județului Constanța s-a desfășurat ședința Unității Locale de Decizie din cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor la Animale. ”În urma analizării situației existente la nivelul județului Constanța, s-a luat decizia înștiințării și a celorlalte primării din județul Constanța, fiind specificate măsurile ce trebuie luate de către autoritățile locale în perioada imediat următoare”, se arată într-o informare a Prefecturii Constanța. În cazul confirmării bolii de către IDSA București, la nivelul localităților Lipnița și Băneasa se vor lua următoarele măsuri: proprietarul de animale este obligat să anunţe medicul veterinar de liberă practică împuternicit despre apariţia unor semne de boală, de la primele cazuri de moarte sau tăieri de necesitate, iar până la sosirea personalului sanitar-veterinar, să izoleze animalele bolnave şi să păstreze pe loc cadavrele, pentru investigaţii post-mortem. Precizăm că, în urmă cu o zi, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunța că aproximativ 350 de animale au fost afectate de boala limbii albastre în 63 de comune din 12 judeţe. Dintre animalele bolnave, 32 au murit.

Pe site-ul Neptun TV, www.reporterntv.ro, puteți vedea, în exclusivitate, imagini cu animalele bolnave din localitățile menționate anterior. Vă atragem atenția că acestea pot avea un puternic impact emoțional.

Consiliul Ştiinţific al ANSVSA, întrunit miercuri, 3 septembrie, a ajuns la concluzia că, din cauza schimbărilor climatice şi a particularităţilor biologice ale insectelor hematofage care transmit boala, este posibilă apariţia de noi focare în perioada următoare. Consiliul a discutat şi oportunitatea vaccinării împotriva acestei boli a tuturor animalelor receptive de pe teritoriul ţării şi au ajuns la concluzia că este o măsură utilă şi benefică, în condiţiile în care, în urma realizării unei analize de risc, va fi demarată o campanie de vaccinare la nivel naţional, în primăvara anului următor. În data de 22 august 2014, a fost diagnosticat primul caz de boala limbii albastre (Bluetongue) în România, în judeţul Buzău. Această boală este produsă de un virus, afectează rumegătoarele şi se transmite doar prin înţepătura unor insecte hematofage, din genul Culicoides, şi nu prin contact direct între animale. Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav, şi nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului.

Taguri articol


12