De Bobotează, ieri, la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa, a fost oficiată Sfânta Liturghie de către Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţia Sa Teodosie, împreună cu un sobor de preoţi. După Liturghie, credincioşii au pornit într-o procesiune spre faleza Cazinoului. Cortegiul, condus de Ierarhul Tomisului, a fost însoţit de o gardă militară de onoare şi de o fanfară militară, care a intonat imnul României şi Oda Bucuriei. Pe malul mării, în prezenţa a mii de enoriaşi, a fost ţinută slujba de sfinţire a apei, care a fost adusă cu maşinile pompierilor şi turnată în butoaiele de lemn transportate de mai multe care trase de boi şi de măgari. Cu această ocazie, Ierarhul Tomisului s-a adresat celor prezenţi, marcând importanţa Botezului Domnului pentru creştinii de pretutindeni. “Ne-a ajutat Dumnezeu să avem vreme bună cu ocazia celebrării Botezului Domnului. Iată-ne martori la minunea care se înnoieşte în fiecare an de Bobotează. Astăzi sărbătorim prima Arătare a Sfintei Treimi. Este momentul în care Duhul Sfânt coboară din cer să sfinţească apele. De aceea am venit cu toţii, aici, pe malul mării noastre, mal pe care a pus piciorul prima dată Sf. Andrei, creştinătorul neamului nostru, cel care ni l-a adus pe Hristos, Fiu al Domnului care a intrat în ape şi le-a sfinţit. Fie ca această apă, sfinţită de două ori, plină de har, să dea tărie nădejdii noastre, ca să nu ne fie teamă de încercările pe care le întâlnim în viaţă”, a spus Arhiepiscopul Tomisului. El a mai ţinut să mulţumească pentru sprijinul acordat în buna desfăşurare a evenimentului Primăriei Constanţei, Armatei, Jandarmeriei, scafandrilor, dar şi pompierilor, cei care luptă cu focul, dar şi cei care au adus apă de izvor pentru ceremonie.
CRUCI ÎN APELE MĂRII. După ce a sfinţit apa din butoaie, Ierarhul Tomisului a urcat într-o şalupă şi a sfinţit apele mării. Totodată, din largul mării, conform tradiţiei, el a aruncat în ape trei cruci de lemn pentru prinderea cărora s-au întrecut mai mulţi tineri. Din bătrâni se spune că cei care prind crucile sunt feriţi de boli tot anul. Iar primul care a prins o cruce a fost un salvamar, Mihail Mikena Fedul. Alt tânăr, care a cules din valuri o cruce, a fost Mihai Lăpuşneanu, el precizând că este prima dată când participă la eveniment. “Deşi particip pentru prima dată, mă bucur că am prins crucea. E frig, dar credinţa ne dă forţă. Sper să îmi meargă mai bine anul acesta”, a spus Lăpuşneanu.
BOBOTEAZA, O TRADIŢIE IMPORTANTĂ PENTRU CREDINCIOŞI. Potrivit unora dintre credincioşii prezenţi la ceremonii, luarea apei sfinţite de Bobotează este o tradiţie importantă, păstrată din generaţie în generaţie. “Particip cât de des pot la slujba de Bobotează, ca să celebrez Botezul Domnului şi să iau apă sfinţită, ceea ce reprezintă o tradiţie de familie. Din păcate, nu se mai ţin chiar toate obiceiurile asociate cu această primă sărbătoare religioasă importantă din an”, a spus o enoriaşă, Dorina Vlad.