Boc 2011: „Dăm înapoi salariile”...

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Remeber Boc 2008: „Nu vom tăia salarii”... Şi le-a tăiat!

Boc 2011: „Dăm înapoi salariile”...

Eveniment 18 Mai 2011 / 00:00 1895 accesări

La mijlocul anului 2010, când li s-au redus salariile cu 25%, angajaţilor din sectorul public li s-a promis că reducerea este temporară, la începutul anului acesta salariile urmând să revină la normal. Între timp însă, prin Legea salarizării unitare, guvernanţii au avut grijă ca reducerea să devină permanentă. Pentru că se apropie alegerile şi voturile bugetarilor trebuie recâştigate, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţeanu, a anunţat că angajaţii din sectorul public şi-ar putea recupera salariile, începând cu 1 ianuarie 2012, în condiţiile în care ultima prognoză de creştere economică, mai mare decât cea estimată iniţial, de 1,5% „dă încredere investitorilor şi instituţiilor financiare”. Din păcate, o creştere a produsului intern brut (PIB) de 0,6% în primul trimestru şi o estimare de 1,5% pe tot anul sunt vizibile doar pe hârtie, în realitate neînsemnând mai nimic. Acest lucru nu contează, însă, pentru guvernanţi, obişnuiţi să vândă „blana ursului din pădure”, adică să promită fără să fie siguri că se pot ţine de cuvânt. Aşa a fost cazul şi cu declaraţiile premierului Emil Boc, care îi anunţa pe angajatori că, în acest an, vor fi reduse contribuţiile la asigurările sociale (CAS). Abia după aproximativ o lună de promisiuni, şeful Executivului şi-a amintit că are nevoie de aprobarea Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru a putea acorda asemenea facilităţi angajatorilor.

ROMÂNIA, ÎN PERICOL DE COLAPS. După cum era de aşteptat, evoluţia economiei româneşti a făcut ca reprezentanţii FMI să nu fie de acord cu reducerea CAS-ului. Prin urmare, este greu de crezut că o creştere de numai 1,5% a PIB-ului îi va convinge pe reprezentanţii Fondului să aprobe revenirea salariilor bugetarilor la nivelul înregistrat în prima jumătate a anului trecut. Dar asta nu-i împiedică pe guvernanţi să promită, în speranţa că poate se mai găsesc naivi care să-i creadă.

ÎN CEEA CE PRIVEŞTE CREŞTEREA PRODUSULUI INTERN BRUT, ACEASTA A FOST ÎNREGISTRATĂ CA URMARE A REDUCERILOR FĂCUTE DE GUVERN, NICIDECUM A FAPTULUI CĂ PRODUCŢIA ROMÂNIEI A CRESCUT.

Mai exact, acest lucru înseamnă că, atunci când Executivul nu va mai avea de unde să taie (salarii, pensii, indemnizaţii, neacordarea unor subvenţii şi ajutoare pentru populaţia defavorizată etc.), economia României se va prăbuşi instantaneu. Pentru o redresare de durată, România trebuie să producă bani la buget, nu doar băgând mâinile în buzunarele noastre sau reducând cheltuielile, iar, din păcate, acest lucru nu se întâmplă.



12