TĂIERI, TĂIERI, TĂIERI Doamne ajută! Asta e tot ce mai pot spune românii după ce Guvernul a aprobat, vineri, în şedinţă, proiectul bugetului de stat pe anul 2012. Documentul urmează să fie transmis Parlamentului spre dezbatere şi adoptare. Conform legii, proiectul de buget pentru anul următor trebuia transmis Parlamentului de către Guvern până la 15 octombrie, dar Executivul a aşteptat finalizarea negocierilor din această toamnă cu Fondul Monetar Internaţional şi prezentarea de către Comisia Europeană a prognozei de creştere economică pentru anul viitor înainte de a aproba bugetul. Conform calculelor făcute de Boc, peste jumătate din veniturile bugetului general consolidat al statului în 2012 vor proveni din contribuţiile de asigurări sociale (CAS) şi din taxa pe valoarea adăugată (TVA), potrivit proiectului bugetului de stat şi proiectului bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2012 discutate de Guvern. Bugetul pe 2012 este fundamentat pe un produs intern brut (PIB) de 579,6 miliarde lei, inflaţie de 3,4%, rata şomajului de 4,5% (410.000 şomeri), deficit de cont curent de 4,7% din PIB, o creştere a exporturilor de 11% şi a importurilor de 11,3% şi pe un câştig salarial mediu brut de 2.117 lei/lună. Veniturile bugetare sunt proiectate la 195,35 miliarde lei sau 33,7% din PIB, în creştere cu 0,3 puncte procentuale faţă de 2011, iar cheltuielile totale la 206,56 miliarde lei sau 35,6% din PIB, faţă de 37,8% din PIB în 2011. Proiectul bugetului asigurărilor sociale pentru anul 2012 prevede menţinerea punctului de pensie la acelaşi nivel, de 732,8 lei, precum şi aceleaşi cote de CAS. În 2012 Guvernul se pregăteşte să aloce sume mai mari ministerelor Mediului, Transporturilor, Apărării şi Sănătăţii şi sume mai mici comparativ cu anul 2011 pentru Educaţie, Justiţie, Cultură, Agricultură, Dezvoltare Regională şi Turism.
PRUDENŢĂ PENTRU BUZUNARELE PORTOCALII După un an în care angajaţii din sectorul bugetar au reuşit să-şi recupereze în instanţă o parte din banii negociaţi în contractele de muncă, Boc spune că în 2012 salariile şi pensiile nu scad şi că „dacă lucrurile merg bine“ vor fi creşteri, acestea urmând a avea loc cu mai mult de şase luni înainte de alegeri, pentru a nu se încălca legea responsabilităţii fiscale. Doar pentru a ajunge la cifrele mult dorite, Boc a tăiat şi spânzurat fără a lua în calcul nenorocirile ce-i vor paşte pe români în anul 2012. Cu toate acestea, el a spus că bugetul pe 2012 este caracterizat de câteva cuvinte: „prudenţă, responsabilitate, investiţii şi locuri de muncă“. Este într-adevăr „prudent“ să înstrăinezi resursele naţionale. De asemenea, este „responsabil“ ca în mijlocul crizei să concediezi sute de mii de oameni. La capitolul „investiţii“, Boc ar fi trebuit să afle că investiţie nu înseamnă bani dirijaţi spre firme portocalii cu costuri de opt sau zece ori mai mari de cât preţurile pieţei. De asemenea, numărul „locurilor de muncă“ nu creşte prin concedieri.
OPOZIŢIA VA AMENDA PROIECTUL DE BUGET Pe proiectul de buget şi-a dat cu părerea ieri şi ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu. Aşa cum Ceauşescu a promis că va majora pensiile cu 100 lei atunci când s-a trezit în mijlocul unei revoluţii, la fel şi Ialomiţianu a spus ieri că Guvernul negociază cu FMI majorarea salariului de bază minim brut pe ţară de la 670 lei la 700 lei. După ce Guvernul a ieşit la rampă cu acest buget apocaliptic, Opoziţia a anunţat că va lupta pentru orice articol care calcă în picioare drepturile românilor. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat că UDMR şi grupul minorităţilor naţionale au acceptat invitaţia USL la o discuţie privind amendamentele Opoziţiei la proiectul de buget din 2012. Antonescu a adăugat însă că nu are niciun semnal că Guvernul va lua în seamă amendamentele USL.