Boc îşi asumă răspunderea pentru vieţile românilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Lunea neagră. Guvernul, la a 13-a asumare!

Boc îşi asumă răspunderea pentru vieţile românilor

Social 18 Aprilie 2011 / 00:00 616 accesări

Astăzi, Guvernul Boc îşi asumă definitiv răspunderea pentru vieţile românilor şi educaţia generaţiilor viitoare. În ciuda protestelor vehemente ale societăţii civile, ale tuturor formulelor sindicaliste şi vocilor politice, Guvernul Boc ridică, din nou, abuzul la rang de artă. Legislativul este şters de pe harta decizională, iar clica de la Guvern jonglează mulţumită cu ceea ce a mai rămas din existenţele şi aşa înjumătăţite ale românilor, eşalonarea plăţii majorărilor salariale ale profesorilor obţinute în instanţă şi Codul Dialogului Social, trecând victorioasă în palmaresul abuzurilor cea de-a 13-a asumare a răspunderii.

DE OCHII LUMII. De dragul protocolului şi al ochilor lumii, amendamentele depuse de parlamentari la Codul Dialogului Social şi la Legea salarizării personalului didactic pentru anul 2011 vor fi analizate într-o şedinţă extraordinară a cabinetului Boc şedinţă ce va avea loc luni, de la ora 11,00. De la ora 16,00 premierul Emil Boc se prezintă în faţa Camerelor reunite ale Legislativului pentru asumarea răspunderii pe actele normative, în două şedinţe succesive. Opoziţia nu va participa la plenul reunit şi nici nu va depune moţiune de cenzură, deoarece consideră procedura asumării, în special pe cea privind salariile profesorilor, ilegală şi neconstituţională. De altfel, USL a anunţat că va sesiza CCR, iar preşedintele PSD Victor Ponta a ameninţat că va depune plângeri penale la adresa lui Emil Boc şi a lui Traian Băsescu, dacă legea va fi adoptată, iar apoi promulgată.

ÎMPOTRIVA CONSTITUŢIEI. Guvernul a adoptat legea privind salariile profesorilor pentru a contracara deciziile judecătoreşti prin care a fost dispusă reîncadrarea dascălilor, începând cu anul 2010, luând în considerare salariile de bază aferente lunii decembrie 2009, rezultate din aplicarea Legii 221/2008, privind majorarea acestora cu 50%. Conform Guvernului, dacă nu se adoptă proiectul de lege privind uniformizarea salariilor profesorilor, Executivul este obligat la un efort bugetar suplimentar de 500 de milioane de euro în acest an. Boc a atras atenţia că, în situaţia în care s-ar acorda banii necesari pentru acoperirea creşterii cu 50% a salariilor cadrelor didactice, s-ar rata nu numai ţinta de deficit stabilită cu forurile internaţionale, dar şi posibilitatea revenirii, în 2012, a salariilor bugetarilor la nivelul de dinaintea tăierilor din 2010, precum şi eventuala scădere a CAS-ului preconizată pentru a doua parte a anului 2011. El a menţionat că, pentru a se face rost de banii pe care Guvernul nu-i are pentru majorarea salariilor cadrelor didactice, atunci fie este nevoie de a se tăia din anumite cheltuieli, fie să fie disponibilizaţi alţi bugetari.

EŞALONARE VERSUS PLAFONARE. Actul normativ pregătit de Guvern nu plafonează salariile profesorilor, ci doar eşalonează plata drepturilor pentru anul 2012, a ţinut să specifice premierul Boc, invitând astfel profesorii să facă “exerciţii de nuanţă”. \"Noi nu plafonăm salariile. Sentinţele judecătoreşti, care ţin de trecut şi care au fost obţinute, se vor respecta, se vor reeşalona acele drepturi şi vor fi plătite conform legilor în vigoare, în baza ordonanţei 71, în funcţie de modul când s-au pronunţat sentinţele, ele se vor plăti în anii următori (...) Drepturile salariale obţinute în instanţe şi prin sentinţe sunt puse deoparte şi se dau în funcţie de resursele economice ale ţării. Sentinţele judecătoreşti trebuie respectate, nu se discută. Vor fi eşalonate, aşa cum sunt eşalonate şi drepturile magistraţilor\", a explicat premierul unor oameni care, cu burţile goale, îşi aşteaptă banii pe care i-au recâştigat potrivit drepturilor lor constituţionale.

ASUMĂRILE, ÎN REGISTRUL RIDICOLULUI. Săptămâna trecută, liderul PNL Crin Antonescu declara că, odată cu asumarea pe eşalonarea salariilor profesorilor, Guvernul a ajuns la cea de-a 13-a angajare de răspundere odată cu legile Codului de Dialog Social, fapt catalogat \"dincolo de orice limită acceptabilă într-un stat democratic\" şi care intră deja \"într-un registru ridicol\". Liberalul a precizat că legile pe care îşi asumă Boc răspunderea vor fi abrogate de o viitoare guvernare USL. \"Imediat ce vom veni la putere, aceste legi vor fi abrogate şi înlocuite cu legi în mod democratic discutate pe baza dialogului social, cu cei care sunt afectaţi de aceste legi\", a anunţat Antonescu. Chiar şi propriul partid, în umbra căruia se săvârşesc aceste abuzuri strigătoare la cer, a început să se sesizeze. După ce Guvernul a anunţat că îşi va asuma răspunderea pe această lege, mai mulţi deputaţi PDL au cerut demisia lui Funeriu.

ROMÂNII MUNCITORI, MASĂ DE MANEVRĂ, FĂRĂ DREPTURI. Cât priveşte Codul Social, acesta cuprinde un set de acte normative precum: Legea dialogului social, Legea patronatelor, Legea sindicatelor, Legea conflictelor colective de muncă, Legea contractelor colective de muncă şi Legea de organizare a Consiliului Economic şi Social. Noile prevederi au fost intens contestate de sindicate, care au solicitat Guvernului să-şi retragă proiectul de lege. Ministrul Muncii, Ioan-Nelu Botiş a susţinut că noul Cod al Dialogului Social pe care Guvernul îşi va angaja răspunderea nu ştirbeşte puterea sindicatelor în sine, ci o transferă în rândul liderilor sindicali aflaţi până acum în linia a doua şi a treia a luptei sindicale. \"Nu iau din puterea sindicatelor, ci le întăresc. Într-adevăr, le slăbesc poziţiile liderilor de rang naţional pentru că pierd obiectul muncii care era legat de semnarea contractului colectiv de muncă la nivel naţional, dar liderii sectoriali vor avea de câştigat şi vor fi mult mai apropiaţi de membrii de sindicat. Reforma va crea sindicate şi patronate puternice\", a declarat ministrul Muncii. Potrivit noilor prevederi, se desfiinţează contractul colectiv de muncă la nivel naţional şi se semnează contracte colective sectoriale doar la nivel de ramură. Cum au de câştigat însă liderii sectoriali, ministrul nu consideră necesar să detalieze.



12