Boeing cu 298 de persoane, doborât de o rachetă în Ucraina

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Catastrofă aeriană sau atac terorist? În tragedia aviatică, ţinta ar fi fost avionul lui Putin?

Boeing cu 298 de persoane, doborât de o rachetă în Ucraina

Eveniment 18 Iulie 2014 / 00:00 2486 accesări

O catastrofă cutremurătoare s-a petrecut, ieri după-amiază, în Ucraina, în regiunea Doneţk. Un avion de pasageri aparţinând Malaysia Airlines, având la bord 298 de persoane, s-a prăbuşit la frontiera dintre Ucraina şi Rusia. Potrivit agenţiei Interfax, avionul Boeing 777 decolase de la Amsterdam (Olanda) şi urma să ajungă la Kuala Lumpur (Malaezia). Potrivit companiei Malaysia Airlines, avionul a dispărut de pe radare în estul Ucrainei și s-a prăbuşit în zona Grabov, în apropierea oraşului Şahtarsk, din regiunea separatistă Doneţk. A început să piardă altitudine la 50 de km de spațiul aerian rusesc, iar la scurt timp a fost descoperit în flăcări pe teritoriul Ucrainei. Interfax Ucraina scrie că avionul zbura la 10.000 de metri, o altitudine de croazieră obişnuită pentru zborurile de linie.

Potrivit Ministerului ucrainean de Interne, nu există supraviețuitori. Dintre cele 298 de persoane aflate la bord, 15 erau membri ai echipajului. Două agenții de turism olandeze au anunțat că la bord se aflau 154 de turiști olandezi. Tot potrivit unor surse, în avion s-ar mai aflat şi belgieni, germani, 27 de australieni, 23 de malaezieni, 11 indonezieni, trei filipinezi, un canadian şi şase britanici. Pentru 47 de pasageri nu s-a stabilit încă originea.

SCENARIILE CATASTROFEI Imediat după aflarea veştii prăbuşirii, a început să se ţeasă, în spaţiul public, pânza deasă a zvonurilor şi informaţiilor „pe surse”. Balanţa informaţiilor înclină spre scenariul în care Boeing-ul a fost doborât de o rachetă. Asta susţine Anton Geraşenko, consilier din cadrul Ministerului ucrainean de Interne, citat de Washington Post. Potrivit unei surse a Interfax, avionul ar fi fost doborât de o rachetă sol-aer. De altfel, în cursul serii, președintele ucrainean, Petro Poroșenko, a declarat, prin purtătorul său de cuvânt, că este vorba despre un atac terorist: "Este al treilea caz tragic în ultimele zile, după avioanele An-26 şi Su-25 ale forţelor armate ucrainene doborâte pe teritoriul Rusiei", a declarat preşedintele Poroșenko, citat într-un comunicat al preşedinţiei. "Nu excludem ca acest avion să fi fost doborât şi subliniem că forţele armate ucrainene nu au efectuat tiruri susceptibile de a atinge ţinte în aer", a adăugat acesta, înainte de a prezenta condoleanţe familiilor victimelor. "Nu este vorba de un simplu incident, nici de o catastrofă, este un act terorist", a mai declarat Poroşenko. Potrivit Russia Today (RT), un oficial ucrainean a acuzat doi ofiţeri ruşi de Informaţii că ar fi implicaţi în doborârea avionului. Şeful SBU, Valentin Nalivaychenko, spune că “ei ar trebui pedepsiţi pentru crima lor”. Potrivit RT, acesta îşi argumentează declaraţiile pe baza unor interceptări telefonice pe care le-a surprins între cei doi ofiţeri.

Ministerul Rus al Apărării a anunţat că avionul zbura în afara razei de acţiune a armamentului defensiv rusesc, titrează RT. Şi ruşii de la Itar Tass susţin acelaşi lucru: militanţii pro-ruşi nu au astfel de arme "deoarece nu şi le pot permite". Potrivit acestora, care citează "o sursă bine informată", un sistem de rachete anti-rachetă Buk al Armatei Ucrainei a fost amplasat în apropiere de Donețsk. În prezent, o altă baterie de acelaşi tip este amplasată lângă Harkov. Această sursă a mai precizat că avioane care zboară la peste 10.000 de metri pot fi lovite cu arme de tipul S-300 sau Buk. Şi ministrul rus al Apărării a declarat, potrivit RT, că lansatoarele ucrainenilor, „Buk M1”, pot distruge ţinte aflate la peste 30 de km în aer. Ministrul rus a adăugat că avioanele ucrainene de vânătoare efectuează constant zboruri deasupra Doneţk-ului, conform RT.

Şi separatiştii pro-ruşi susţin, pe site-ul lor oficial, preluat de AFP, că avionul malaezian a fost doborât de un aparat ucrainean. "Martori au observat că avionul Boeing 777 a fost atacat de un avion de vânătoare ucrainean. Avionul de pasageri s-a rupt în două şi a căzut în zona “Republicii Lugansk”. După atac, avionul ucrainean a fost doborât şi a căzut în aceeaşi zonă", anunţă site-ul oficial al separatiştilor proruşi. La rândul lui, Aleksandr Borodai, premierul separatiştilor pro-ruşi, a declarat că "forţele de autoapărare nu dispun de arme capabile să doboare un avion la înălţimea de 10.000 de metri". Borodai a mai afirmat, potrivit site-ului Vocea Rusiei, că avionul prăbuşit "este mai mic decât un Boeing".

INSURGENŢII PRORUŞI PROPUN O SCURTĂ ÎNCETARE A FOCULUI Insurgenţii proruşi care controlează zona din estul Ucrainei sunt pregătiţi să accepte o scurtă încetare a focului, pentru a permite evacuarea cadavrelor: “Trebuie să încetăm focul în zona unde au loc operaţiunile de căutare, pentru a salva probele şi a afla circumstanţele acestui accident", a confirmat un membru al "Consiliului de Securitate" al regiunii Doneţk, Serghei Kaftaradze.

ŢINTA RACHETEI UCRAINENE AR FI FOST AVIONUL LUI PUTIN

Jurnaliştii de la Vocea Rusiei aruncă pe piaţa zvonurilor unul dintre cele mai tari scenarii vehiculate până acum. Posibila ţintă a rachetei lansate de la sol sau de un avion militar, care a lovit avionul Boeing 777, aparţinând companiei aeriene Malaysia Airlines, putea să fie avionul preşedintelui Vladimir Putin, a anunţat o sursă din Rosaviacia, potrivit Vocea Rusiei. Avionul prezidenţial s-a intersectat cu aeronava malaeziană în acelaşi punct şi pe acelaşi eşalon: lângă Varşovia pe eşalonul 330 la altitudinea de 10.100 de metri. Avionul a fost acolo la 16:21 ora Moscovei, Boeingul, la 15:44 ora Moscovei. Potrivit sursei, contururile şi dimensiunile avioanelor se aseamănă, iar culoarea la distanţă mare este, practic, identică.

SPAŢIU AERIAN ÎNCHIS Începând de aseară, spaţiul aerian ucrainean a fost închis. Companiile aeriene Lufthansa, Air France, Turkish Airlines, precum şi companiile ruse Aeroflot şi Transaero au anunţat că vor evita spaţiul aerian din estul Ucrainei pentru toate zborurile lor.

Prima filmare de la faţa locului o puteţi viziona accesând link-ul următor: http://www.hotnews.ro/stiri-international-17693138-avion-pasageri-prabusit-ucraina-langa-granita-rusia-interfax.htm.

Vă avertizăm că imaginile pot fi şocante.

BUCĂŢI DE CADAVRE ÎMPRĂŞTIATE La locul prăbuşirii, în zona Grabov, în apropierea oraşului Şahtarsk (Doneţk), s-au deplasat membri ai miliţiilor rebele şi pompieri. Autorităţile ucrainene nu au acces în zona dezastrului aviatic, regiunea fiind sub controlul separatiştilor proruşi. Potrivit unui oficial al Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă, ajuns la faţa locului, bucăţi de cadavre sunt împrăştiate pe o suprafaţă de până la 15 km distanţă de locul prăbuşirii, cel puţin 100 de trupuri fiind observate. Şi corespondentul Reuters de la faţa locului relatează de asemenea despre trupuri împrăştiate, bucăţi din aeronavă arzând şi bagaje. Imagini cu presupusa epavă a avionului au început să circule, de aseară, pe Twitter, însă autenticitatea acestora nu a fost confirmată.

MISTERELE ZBORULUI MH17 Potrivit unor surse citate de CNN, liderii separatişti ai autoproclamatei "Republici Doneţk" spun că vor trimite la Moscova "înregistratoarele de zbor" ale aeronavei Boeing 777 "pentru efectuarea expertizei" pe care le-au recuperat de la locul prăbuşirii. "Primele echipe ale forţelor de autoapărare au sosit la locul catastrofei. Înregistratoarele de zbor ale aeronavei Boeing 777 vor fi trimise la Moscova pentru efectuarea expertizei. Comitetul Interstatal pentru Aviaţie este gata să participe la investigarea prăbuşirii avionului Boeing 777", a declarat Andrei Purghin, prim-vicepreşedinte al aşa-zisei republici, citat de Vocea Rusiei.

MESAJ INCREDIBIL ÎNAINTE DE DECOLARE Presa din Olanda scrie că cei mai mulți pasageri ai avionului Boeing 777 erau olandezi. Unul dintre cei aflați la bord a postat o fotografie cu avionul pe Facebook, înainte de decolare. Cel mai probabil, olandezul făcea o glumă cu referire la zborului MH370, aparținând tot Malaysian Airlines și care a dispărut la 8 martie. "Dacă va dispărea, să știți că așa arată", a scris pasagerul pe Facebook.

Misterul planează încă asupra dispariţiei avionului Malaysia Airlines, de pe 8 martie, care zbura pe ruta Kuala Lumpur - Beijing. Resturile aeronavei care transporta 239 de pasageri şi membri ai echipajului nu au fost nici până în ziua de astăzi găsite.

REACŢII INTERNAŢIONALE Premierul Malaysiei, Mohd Najib Tun Razak, s-a declarat "şocat" de prăbuşirea avionului companiei Malaysia Airlines, în contextul în care o altă aeronavă a aceleiaşi companii este dispărută din martie în zona Oceanului Indian. "Sunt şocat de relatările privind prăbuşirea avionului. Vom lansa imediat o investigaţie", a scris Mohd Najib Tun Razak pe Twitter.

Prăbuşirea avionului de pasageri malaysian în estul Ucrainei este o "tragedie teribilă", a declarat preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, citat de AFP. "Statele Unite vor oferi orice fel de asistenţă în acest caz. Gândurile şi rugăciunile noastre sunt la familiile pasagerilor", a precizat Obama.

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, solicită să se facă toate eforturile pentru aflarea adevărului în cazul prăbuşirii avionului de pasageri în estul Ucrainei, informează AFP. "François Hollande exprimă imensa emoţie în legătură cu acest incident şi exprimă solidaritate cu rudele victimelor", a comunicat Palatul Elysee. Potrivit Ministerului francez de Interne, cel puţin patru cetăţeni francezi se aflau la bordul avionului prăbuşit.

CELULĂ DE CRIZĂ LA MAE Ministrul Titus Corlăţean a dispus activarea celulei de criză la nivelul MAE ca urmare a catastrofei aviatice din Ucraina, obiectivul prioritar constituindu-l obţinerea de informaţii certe cu privire la cetăţenia pasagerilor aflaţi la bordul avionului prăbuşit, până aseară, la închiderea ediţiei, nefiind informaţii oficiale.

REUNIUNE DE URGENŢĂ A ONU? Marea Britanie a cerut o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU în legătură cu avionul de linie malaysian care s-a prăbuşit în estul Ucrainei, au anunţat, azi-noapte, diplomaţi citaţi de AFP. Reuniunea, care va fi publică, va avea loc astăzi, în cursul după-amiezii, a precizat un diplomat din cadrul Consiliului.



12