Bogătaşii nu se simt… bogaţi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Vrabia mălai visează

Bogătaşii nu se simt… bogaţi

Monden 18 Septembrie 2013 / 00:00 342 accesări

AŞTEPTĂRI DIFERITE Câţi dintre noi nu îşi doresc să se îmbogăţească în timpul vieţii şi cum mai aspirăm, fiecare dintre noi, la modelele de viaţă ale celor lipsiţi de griji pecuniare! Numai că oamenii bogaţi nu se consideră deloc astfel şi nici nu se cramponează de câţi bani au. Este concluzia unui sondaj de opinie efectuat în SUA în rândul a 4.450 de americani cu vârste de peste 25 de ani, având bunuri de minimum un milion de dolari. Studiul intitulat „Ce înseamnă să fii bogat?” a fost efectuat la cererea băncii de investiţii elveţiene UBS pentru a evalua comportamentul oamenilor bogaţi. 40% dintre subiecţi au declarat că nu simt în vreun fel că sunt bogaţi şi duc o viaţă pe care o consideră obişnuită. Doar 28% dintre cei care deţineau averi estimate între un milion şi cinci milioane de dolari au apreciat că ştiu că sunt deosebiţi prin valoarea portofelului.

Recenta criză economică a şocat pe toată lumea prin volatilitatea capitalului, când averi şi investiţii considerate solide s-au depreciat într-o singură zi. Studiul a vrut să afle starea de spirit a celor bogaţi şi nivelul de încredere pe care îl au în propriile posibilităţi. 50% dintre subiecţii intervievaţi au recunoscut că nu au restricţii financiare şi că dispun de lichidităţi pentru a face orice îşi doresc. Totuşi, 65% dintre cei cu averi de peste cinci milioane de dolari simt că nu îşi pot îndeplini obiectivele profesionale. Bogaţii americani sunt generoşi şi 80% dintre ei îşi întreţin rudele, cărora le asigură sprijin financiar complet. Cum era de aşteptat, cea mai mare temere a lor este că vor pierde totul. Cei mai mulţi dintre bogătaşi trăiesc în jurul metropolei New York, urmând apoi comunităţile de informaticieni din Silicon Valley şi din Seattle. Studiul a mai arătat că toţi subiecţii înţeleg mecanismele financiare şi ştiu cum să le folosească pentru a-şi proteja averile. Majoritatea bogătaşilor americani deţin doar 20% din avere în cash, procent care a rămas neschimbat în ultimii trei ani.

BANUL LA BAN TRAGE Concluzia care i-a luat prin surprindere pe psihologi, sociologi şi chiar şi pe economiştii care şi-au dat aportul la studiu a fost faptul că 40% dintre subiecţi nu au percepţia propriei bogăţii. Aceştia se limitează la a avea mereu la dispoziţie lichidităţi şi planuri stabile de pensionare, fiind foarte puţin preocupaţi de valoarea reală a banilor şi bunurilor pe care le deţin. Topul „Forbes” arată că bogătaşii americani devin şi mai bogaţi de la un an la altul, dar aceştia nu ies neapărat în evidenţă prin stilul de viaţă excentric sau prin alte manifestări prin care să arate cuiva că au lumea la picioare. Primele 400 de poziţii ale topului celor avuţi au cam rămas aceleaşi. Bill Gates rămâne cel mai bogat american pentru al 20-lea an, cu o avere de 72 de miliarde de dolari, urmat de investitorul Warren Buffett, cu o avere de 58,5 miliarde de dolari, şi de co-fondatorul Oracle, Larry Ellison, cu 41 de miliarde de dolari. În total, cei 400 cei mai bogaţi americani au o avere netă de două trilioane de dolari, cel mai mare nivel din istoria ţării. Pentru 314 dintre aceştia, averile au crescut, în timp ce pentru 30 au scăzut. În mod paradoxal, în plină criză şi apoi în recesiune, marile averi au crescut, fiind înregistrată cea mai mare diferenţă între clasa medie şi cea a bogaţilor din istoria SUA.

Taguri articol


12