Președintele Filialei Constanța a Partidului Național Liberal, deputatul Bogdan Huțucă, vicepreședinte al Comisiei pentru Buget, Finanțe și Bănci din Camera Deputaților, consideră că legea salarizării bugetarilor, deși necesară, și-a pierdut, în varianta PSD, principiile de bază: echitatea și caracterul unitar.
„În varianta propusă de PSD pentru a fi adoptată în Parlament, legea salarizării bugetarilor este inechitabilă, pentru că sunt prevăzute atât creșteri, cât și tăieri de venituri salariale. Nimeni din PSD nu dă garanții că legea salarizării este sustenabilă. În punctul de vedere al Guvernului PSD privind Legea salarizării bugetarilor se menționează că, la calculul impactului bugetar, s-a ținut cont de o modificare a Codului Fiscal ce urmează a fi implementată ulterior, respectiv trecerea contribuțiilor sociale și de sănătate din sarcina angajatorilor în cea a angajaților. O astfel de măsură tinde să neutralizeze creșterile salariale propuse de această lege. Cu alte cuvinte, efectele acestei legi vor fi: un impact bugetar pozitiv datorită creșterii bazei impozabile asupra căreia se calculează impozitele și contribuțiile, în paralel cu un impact social negativ în sensul scăderii veniturilor nete din salarii. În ședința de marți, 31 mai a.c., a Comisiei de Buget –Finanțe reprezentanții Guvernului nu au fost capabili să clarifice această problemă”, declară parlamentarul liberal.
Deputatul PNL Bogdan Huțucă susține că PSD nu a clarificat nici problema salarizării. „În varianta venită de la Senat, Legea salarizării se aplică până în anul 2022 și nu până în 2020, așa cum spunea PSD în campania electorală. Mai mult, un alt mit care cade este acela că toate salariile cresc. Din păcate, nu este adevărat, unele salarii scad”, subliniază liderul PNL Constanța.
Deputatul Bogdan Huțucă susține că domeniile privind sănătatea și învățământul sunt prioritare în viziunea Partidului Național Liberal. „PNL a susținut și votat în comisiile de specialitate parlamentare majorările salariale din sănătate și învățământ, de o creștere cu o clasă. De asemenea, PNL a susținut și o salarizare echitabilă pentru aleșii locali. La dezbateri, PSD a respins amendamentele PNL. Practic, PSD a întărit ideea sindicaliștilor din educație care spun că pentru social-democrați educația e prioritară doar pe hârtie. Pe de altă parte, în ceea ce îi privește pe funcționarii din administrație sau IT-iștii din justiție, care au fost călcați practic în picioare, PNL a votat împotriva propunerilor PSD, principalul amendament al liberalilor fiind ca niciun salariu aflat în plată să nu scadă. Majoritatea PSD-ALDE-UDMR-minorități a votat împotriva acestui amendament”, declară Bogdan Huțucă.
Acesta mai spune că „proiectul legislativ propus de PSD nu ține cont nici de faptul că prin Legea nr. 5/2017 pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2017, pentru anul în curs, a fost aprobat plafonul nominal al cheltuielilor de personal al bugetului general consolidat în sumă de 63,88 miliarde lei, iar pentru anul 2018 Parlamentul a aprobat plafonul cheltuielilor de personal al bugetului general consolidat, exprimat la nivelul de 7,7% din PIB. Aşadar, propunerile de majorări salariale prevăzute pentru anul 2017, care conduc la un impact suplimentar de cca. 5,1 miliarde lei, nu se pot încadra în plafonul aprobat”.
Vicepreședintele Comisiei pentru Buget din Camera Deputaților, deputatul Bogdan Huțucă, își exprimă convingerea că „PSD nu va ţine cont de legile aprobate anterior şi, eventual, le va modifica, procedându-se la redistribuiri de credite bugetare între capitolele bugetare, pentru menţinerea în deficitul asumat de 3% din PIB. Singurele cheltuieli disponibile care urmează a fi sacrificate sunt cele cu investiţiile în infrastructură, lucru certificat prin execuţia defectuoasă după primele patru luni”.
Partidul Național Liberal va lua o decizie asupra Legii salarizării după ce va fi prezentată forma ei finală, urmând să susțină îndreptarea inechităților din lege.