Prim-ministrul bulgar s-a declarat, vineri, în favoarea unei participări a ţării sale la scutul american antirachetă, dacă UE îşi dă acordul. “În calitate de stat membru al NATO, vom ţine seama de tot ce priveşte securitatea Europei şi vom întreprinde măsurile necesare în acest sens”, a afirmat Boiko Borisov. Participarea ţării sale la proiectul scutului american antirachetă, pentru protejarea de eventuale atacuri ale Iranului, va fi decisă de Parlamentul bulgar şi doar dacă UE aprobă această decizie, a spus el. ”Dacă eşti membru al NATO, trebuie să lucrezi pentru securitatea colectivă”, a adăugat el.
Potrivit ambasadorului SUA în Bulgaria, James Warlick, discuţii informale pe subiectul scutului antirachetă sunt în curs de desfăşurare, dar ele sunt încă în prima etapă. “În această etapă, am dori să discutăm despre posibilităţile la nivel tehnic, precum şi la nivel politic. Având în vedere interesul exprimat de Bulgaria, poziţia sa geografică şi cooperarea sa cu noi în alte domenii, sper că discuţiile pe tema apărării antirachetă vor continua şi vor fi productive”, a adăugat el. Bulgaria nu făcea parte din fostul sistem al scutului antirachetă prevăzut de administraţia Bush. Noul sistem, care a fost conceput în urma unei reevaluări a ameninţării balistice iraniene, este destinat contracarării rachetelor cu rază scurtă şi medie de acţiune.
Boiko Borisov a amintit că România şi-a exprimat deja dorinţa de a accepta rachete pe teritoriul său. Preşedintele român, Traian Băsescu, a anunţat săptămâna trecută că va primi sisteme terestre de interceptare a rachetelor cu rază scurtă şi medie de acţiune. Potrivit unor surse anonime din Ministerul Apărării de la Sofia, citate de presă, “Bulgaria - ca şi România - ar putea fi dotată cu rachete instalate pe platforme mobile”. NATO ar fi abordat Sofia, anul trecut, în legătură cu eventuala instalare a unui radar în Munţii Balcani, potrivit presei. Sisteme de rachete MIM-104 Patriot sau rachete de interceptare SM-3 ar putea fi instalate la Şabla, pe litoralul de nord al Mării Negre. SUA au, în prezent, patru baze militare în Bulgaria, precum şi un depozit de materiale.