Bolile cardiovasculare, ameninţare globală gravă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Azi - Ziua Mondială a Inimii

Bolile cardiovasculare, ameninţare globală gravă

Sănătate 29 Septembrie 2011 / 00:00 437 accesări

Azi, în toată lumea, se celebrează Ziua Mondială a Inimii, ocazie cu care specialiştii atrag atenţia asupra bolilor cardiovasculare care sunt în număr din ce în ce mai mare. Ziua Mondială a Inimii (WHD) a fost celebrată până acum sub auspiciile Federaţiei Mondiale a Inimii (World Heart Federation - WHF), în ultima duminica din septembrie, începând cu anul 2000. Acum are loc la dată fixă, respectiv 29 septembrie şi este coordonată pe plan internaţional de parteneriatul WHF cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). „Bolile cardiovasculare (BCV) reprezintă cauza a 29% din totalul deceselor înregistrate la nivel global - numărul unu în lume în privinţa mortalităţii. Conducătorii naţiunilor au recunoscut prioritatea globală a prevenirii şi tratării BCV, precum şi a reducerii inegalităţilor între ţările dezvoltate şi cele sărace în privinţa sănătăţii inimii”, a explicat şeful Biroului de Programe de Sănătate şi Educaţie pentru Sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Loti Popescu. Ea a adăugat că, în ciuda acestor aspecte, „motoarele vieţii noastre sunt prea importante pentru a fi lăsate numai pe seama politicienilor sau chiar a corpului medical”. „Fiecare dintre noi poate contribui la sănătatea inimii sale prin învăţarea, însuşirea şi aplicarea unor măsuri simple, dar vitale pentru reducerea expunerii lor şi a familiilor lor la factorii de risc pentru BCV”, explică dr. Popescu.

CA NUCLEU PENTRU ACTIVITĂŢILE DE FAMILIE ŞI PUNCT FOCAL ÎN VIAŢA NOASTRĂ, CĂMINUL ESTE LOCUL IDEAL UNDE SE POT LUA PRIMELE MĂSURI PENTRU SĂNĂTATEA INIMII

Acesta este motivul pentru care de Ziua Mondială a Inimii 2011, WHF şi OMS îşi concentrează eforturile către căminul fiecăruia, completează dr. Popescu. Tema WHD 2011 este „O Lume, Un cămin, O Inimă” precum şi sloganul „Inima omenirii bate în fiecare persoană, cămin şi naţiune!”.

WHD PROPUNE PATRU PAŞI SIMPLI PE CARE FIECARE FAMILIE ÎI POATE ASUMA

Eliminarea fumatului din cămin, împreună cu boala prematură de inimă, exemplul rău dat minorilor şi degradarea ambianţei; Alimentaţie sănătoasă: consumul a cel puţin cinci porţii de fructe şi legume şi limitarea aportului total de sare la cel mult o linguriţă zilnic, sunt regulile de bază; Activitate fizică recreativă: cele 30 minute de exerciţii zilnice cu ritm şi intensitate medie sunt o cheie importantă către forma fizică, performanţa socială şi longevitate verde; Cunoaşterea în scop preventiv a câtorva parametri cardiovasculari (precum tensiunea arterială, colesterol şi glucoză în sânge) se poate face azi cu mijloce puţin costisitoare şi poate fi începutul unui plan de acţiune individual pentru menţinerea sau îmbunătăţirea sănătăţii inimii.

STATISTICI SUMBRE Starea inimii româneşti nu este dintre cele mai bune. „Decesele în urma BCV reprezintă încă în ţara noastră circa 60% din total. Deşi mortalitatea prin BCV a scăzut faţă de 1996, când deţineam un trist record european, raportări recente pentru 2009 ne plasează cam la egalitate cu vecinii bulgari şi ceva mai bine decât triunghiul Ucraina - Moldova – Rusia. Acest loc patru cel mai rău în Europa, care trage sever în jos durata medie a vieţii în România, arată cât de mult avem încă de făcut pentru inimile noastre şi ale generaţiilor ce ne urmează”, susţine dr. Loti Popescu.



12