Bolile cardiovasculare omoară tot mai mulţi români

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Clasament sumbru: România, a treia ţară din lume la decese!

Bolile cardiovasculare omoară tot mai mulţi români

Sănătate 09 Noiembrie 2011 / 00:00 624 accesări

România ocupă locul trei în lume în ceea ce priveşte numărul de decese cauzate de boli cardiovasculare, potrivit unui clasament sumbru întocmit de specialiştii în domeniu. Cei mai importanţi factori de risc sunt vârsta, ereditatea, colesterolul crescut, obezitatea, sedentarismul sau stresul şi, unul dintre cei mai importanţi factori, fumatul.

STUDIILE DE SPECIALITATE ARATĂ CĂ DOI DIN TREI ROMÂNI MOR PRIN BOLI CARDIOVASCULARE, CĂ UNUL DIN TREI ROMÂNI SUFERĂ DE HIPERTENSIUNE ARTERIALĂ, IAR ACCIDENTUL VASCULAR CEREBRAL REPREZINTĂ O AFECŢIUNE FRECVENTĂ

„A controla riscul cardiovascular înseamnă să poţi prelungi speranţa de viaţă cu cel puţin zece ani”, susţine preşedintele Fundaţiei Române a Inimii, prof. dr. Dan Gaiţă, cu ocazia lansării campaniei „SOS Cardio - Atenţie, risc cardiovascular!”. Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate în lume în prezent.

FACTORI DE RISC CE POT FI MODIFICAŢI Dacă unii factori de risc sunt nemodificabili, aşa cum este vârsta sau ereditatea, alţii ar putea fi uşor modificaţi şi, evident, ţinuţi sub control. De departe, fumatul reprezintă un factor de risc major. Numeroase studii au arătat că fumatul creşte riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare de până la patru ori. Expunerea la fumul altor fumători este la fel de dăunătoare, crescând riscul cardiovascular şi pentru nefumători. Medicii îşi atenţionează frecvent pacienţii asupra necesităţii a cel puţin jumătate de oră pe zi de exerciţii fizice, chiar şi numai plimbarea pe jos. La fel de periculoasă este hipertensiunea arterială care afectează unul din trei români. Cardiologii susţin că şi colesterolul crescut reprezintă un factor major de risc cardiovascular. Un alt factor favorizant apariţiei bolilor de inimă este stresul, deşi mulţi dintre români îl tratează superficial.

CAMPANIE În cadrul campaniei „SOS Cardio - Atenţie, risc cardiovascular!”, cardiologii urmăresc informarea oamenilor cu privire la factorii de risc cardiovascular şi necazurile la care sunt expuşi dacă îi ignoră. „Medicii au instrumentele lor speciale, dar până la medic fiecare cetăţean ar trebui să îşi poată evalua singur riscul. Aşa am ajuns la Testul Cartonaşelor de Risc. Au fost create zece cartonaşe, fiecare dintre ele reprezentând un factor de risc. Prin recunoaşterea lor şi cumulul mai multora, putem avea o idee despre riscul cardiovascular global”, susţine Dan Gaiţă. Potrivit medicului, Testul Cartonaşelor este uşor de făcut pe site-ul www.soscardio.ro sau sunând la linia telefonică gratuită, 0-800-070-777, unde un cadru medical oferă informaţii despre factorii de risc şi îl ajută pe cel care sună să îşi facă evaluarea riscului de boli cardiovasculare.



12