Şcoala de vară „Medicina Călătorului”, devenită deja o tradiţie, a ajuns la cea de-a şasea ediţie. Şi de această dată, acţiunea a atras participanţi atât din judeţul Constanţa, cât şi din ţară. „Am ajuns să colindăm toată lumea, de la nord la sud, de la est la vest. Alegem destinaţii exotice pentru vacanţe, cum ar fi Africa, India, America Latină. În aceste zone sunt o serie de microorganisme agresive pentru om şi pot induce o serie de boli grave, cum ar fi malaria, parazitoze (vezi India, Africa, sudul Europei), febre hemoragice (vezi America Latină)”, explică secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel. El susţine că, astfel, fie că alegem să mergem într-o ţară dezvoltată, fie că alegem una mai puţin dezvoltată, nu se schimbă cu mult datele problemei. „Aceste microorganisme sunt endemice. În momentul de faţă, lucrurile sunt bine cunoscute, există hărţi, indicaţii ale specialiştilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, dar şi o carte intitulată Medicina Călătorului, unde există un tabel cu fiecare destinaţie, nivelul de risc de la 1 la 3 şi ce trebuie făcut pentru a nu ne îmbolnăvi”, adaugă profesorul.
DACĂ LA ÎNTOARCEREA DINTR-O DESTINAŢIE EXOTICĂ ÎNCEP SĂ APARĂ UNELE PROBLEME DE SĂNĂTATE SE RECOMANDĂ UN CONSULT DE SPECIALITATE LA SPITALUL DE BOLI INFECŢIOASE, UNDE TREBUIE, ÎN MOD OBLIGATORIU, SĂ MENŢIONĂM UNDE AM CĂLĂTORIT
STĂM LINIŞTIŢI. Prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel garantează că în România nu sunt probleme şi că „germenii sunt neschimbaţi, însă există menţiunea că, la doi-trei ani, pot fi mai agresivi”.
PROF. UNIV. DR. STREINU CERCEL: ÎN ROMÂNIA, WEST NILE (BOALĂ DATĂ DE ŢÂNŢARUL ANOFEL) NU MAI PUNE PROBLEME, SUNT DOAR CAZURI IZOLATE
„Din acest punct de vedere, teritoriul României este controlat pentru germeni de import”, ne linişteşte profesorul. El ne recomandă folosirea cremelor, spray-urilor, dar şi a aparatelor împotriva ţânţarilor, de exemplu, ei fiind vectori importanţi în cazul multor afecţiuni, iar prevenţia este „sfântă”. „Orice medic poate să dea un sfat avizat. Sunt cabinete pentru medicina călătorului unde se face şi vaccinarea specifică în funcţie de situaţie, dar se şi pot pune la dispoziţie medicamentele pentru profilaxia malariei”, a mai spus profesorul.
OBIECTIVE. Prof. univ. dr. Sorin Rugină, gazda Şcolii de vară, a anunţat că obiectivele viitoare fac referire „la extinderea colaborării cu cei care lucrează în turism, tocmai pentru a avea o informaţie asupra pericolelor care pasc sănătatea, pentru că ea face parte din confortul turistic”. Profesorul constănţean vorbeşte, la rândul său, despre importanţa prevenţiei. Astfel, spune el, este bine ca toţi cei care aleg destinaţii exotice să se adreseze mai înainte specialiştilor infecţionişti din cadrul cabinetelor de medicina călătorului, situate în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase (SCBI) Constanţa, dar nu numai.