Bolile diareice acute fac „ravagii” la Constanţa, numai luna trecută fiind semnalate, doar de către medicii infecţionişti, peste cinci sute de asemenea afecţiuni, din care aproape patru sute de pacienţi au necesitat îngrijrea pe patul de spital. Ei au neglijat semnele bolii, au încercat să se trateze după „ureche”, aşa că au ajuns la spital într-o stare avansată de deshidratare, extrem de periculoasă pentru organism dacă nu se intervine în scurt timp. Raportările reprezentanţilor Spitalului Clinic de Boli Infecţioase (SCBI) Constanţa arată creşteri încă de la începutul sezonului estival, ştiut fiind faptul că vara este sezonul prielnic pentru declanşarea bolilor diareice, dar şi a toxiinfecţiilor alimentare. Dacă în iunie media internărilor cu boli diareice era de aproape 60, luna trecută a depăşit 80. Şi numărul persoanelor diagnosticate cu boli diareice, dar care nu au necesitat neapărat internarea, a fost în creştere, de la aproape 90 în iunie, la peste o sută în iulie. De exemplu, potrivit reprezentanţilor SCBI Constanţa, dacă în ultima săptămână din iunie erau diagnosticate 80 de persoane, în ultima săptămână din iulie numărul a depăşit 120.
MÂINI MURDARE, FRUCTE ŞI LEGUME NESPĂLATE. Principalele cauze care duc la declanşarea bolii, spun medicii, sunt legate în principal de igienă.
DOCTORII ATRAG ATENŢIA CĂ DACĂ MÂNCĂM FRUCTELE ŞI LEGUMELE NESPĂLATE SAU DACĂ NU NE SPĂLĂM PE MÂINI ÎNAINTE SĂ MÂNCĂM SAU DUPĂ CE FOLOSIM TOALETA, ŞANSELE SĂ NE ALEGEM CU O BOALĂ DIAREICĂ ACUTĂ SAU CU O TOXIINFECŢIE ALIMENTARĂ SUNT EXTREM DE RIDICATE
Şeful Biroului de Programe de Sănătate şi Educaţie pentru Sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Loti Popescu, reaminteşte, astfel, faptul că trebuie respectate o serie de măsuri de igienă personală şi colectivă. „Spălarea pe mâini ori de câte ori este cazul (înainte şi după masă, după folosirea WC, la venirea acasă), spălarea sub jet puternic de apă a fructelor şi legumelor, consumul de apă doar din surse sigure, autorizate, verificarea termenului de garanţie şi menţinerea la rece a tuturor alimentelor, evitarea consumului de conserve mai ales în sezonul cald, evitarea consumului de băuturi neîmbuteliate, evitarea consumului de alimente care se alterează repede (frişcă, creme, maioneze), a îngheţatei dezgheţate, mai ales în sezonul cald, efectuarea controalelor periodice (examene bacteriologice) pentru personalul care lucrează în sectorul alimentar, personalul din instalaţiile centrale de apă şi personalul de îngrijire din sectorul infantil sunt reguli de bază”, explică medicul şef. În situaţia apariţiei semnelor de boală se recomandă prezentarea la medic pentru consultaţii şi tratament adecvat.