Printre cei mai predispuși la contactarea așa-numitor boli tropicale sunt marinarii, pe care jobul în sine îi obligă să călătorească peste mări și țări. Dincolo de satisfacțiile pe care le aduce munca pe mare și de faptul că sunt plătiți să călătorească, pentru a trece cu bine peste un voiaj, ei trebuie să facă față unor provocări majore. Și asta pentru că deseori sunt puși în situația de a călca pe teritoriul unor țări cu risc epidemiologic mare. Un singur pas făcut în țări din Africa sau America de Sud este suficient pentru a contacta virusuri care uneori se pot dovedi mortale. Febra Galbenă, Febra Tifoidă, Malaria sau Febra hemoragică Ebola sunt doar câteva din bolile care se pot contacta astfel. Odată aflați în larg, în afară de măsurile de prevenire a unor astfel de boli, marinarii sunt la voia hazardului. S-a întâmplat chiar zilele trecute, când un cetăţean egiptean, membru al echipajului unei nave care a circulat între România şi Turcia, a fost plasat în carantină într-un spital din oraşul turc Hatay, existând suspiciuni că ar avea Ebola. Abdelal Ali Ahmet Mossaat, în vârstă de 26 de ani, a leşinat imediat după ajungerea navei în portul turc Iskenderun şi a fost plasat în carantină în contextul în care avea febră mare. Uneori, bolile tropicale pot fi evitate prin vaccinuri. Alteori, pentru boala în cauză nu există vaccin. În asemenea situații, comportamentul preventiv - igiena și evitarea aglomerațiilor - reprezintă un factor decisiv.
VACCINĂRI OBLIGATORII
Navigatorii care pleacă în voiaj trebuie să își facă mai multe vaccinuri, în funcție de regiunile geografice în care urmează să călătorească și în funcție de cerințele companiei de crewing unde sunt angajați. Pe lângă vaccinurile obligatorii, ei pot opta și pentru alte vaccinuri, opționale, care sunt recomandate anumitor regiuni geografice. Vaccinul împotriva Febrei Galbene trebuie făcut în mod obligatoriu pentru toți cei care călătoresc în țările tropicale și subtropicale (Benin, Burkina Faso, Ghana, Guyana, Camerun, Congo, Liberia, Mali, Niger, Republica Centrafricană, Ruanda, Senegal, Togo, Coasta de Fildeş, Zair). Pentru a vizita aceste țări, unde Febra Galbenă este considerată boală endemică, este solicitat certificatul de vaccinare la sosirea în țara respectivă. Potrivit medicului specialist Iuliana Botezatu, vaccinurile trebuie făcute cu cel puțin două săptămâni înainte de a pleca în călătorie. Ele nu acționează imediat, ci au nevoie de timp pentru a avea o eficiență crescută. ”Vaccinurile nu pot fi administrate toate în același timp. Dacă este nevoie ca o persoană să își facă mai multe vaccinuri, ele trebuie administrate pe rând, în funcție de recomandările medicului, pentru că, administrate toate odată, pot pune la pământ sistemul imunitar al pacientului”, a precizat dr. Iuliana Botezatu. Este bine de știut că pentru unele boli, vaccinurile au nevoie de rapel la un anumit interval de timp. Spre exemplu, împotriva Febrei Galbene se cere o doză de vaccin odată la 10 ani, pentru a întări și prelungi imunizarea inițială. ”Și la revenirea în portul românesc, marinarii ar trebui să fie monitorizați timp de trei săptămâni. Însă acest lucru se întâmplă doar dacă ei acuză simptome care arată că ar fi vorba de o infestare”, potrivit liderului Sindicatului Liber al Navigatorilor, totodată reprezentantul Federației Internaționale a Transportatorilor (ITF) în România, Adrian Mihălcioiu.
CÂT COSTĂ IMUNIZAREA
Un cabinet din Constanța imunizează împotriva virusurilor care pot fi contactate din țările tropicale și subtropicale contra cost, cu următoarele prețuri: vaccin împotriva Febrei Galbene - 375 de lei, împotriva Febrei Tifoide - 178 de lei, împotriva Meningitei și Hepatitei A - 154 de lei, împotriva Hepatitei B - 125 de lei. Potrivit reprezentanților cabinetului medical, în anumite situații navigatorii pot primi înapoi banii pe care i-au plătit pentru a-și face vaccinul. ”Depinde de firma cu care personalul navigant pleacă. Dacă pleacă cu o firmă care acceptă să le deconteze banii, noi le dăm factură și bon fiscal”, a spus un reprezentant al instituției. De asemenea, și Cabinetul vaccinări internaţionale Port Constanţa oferă vaccinări contra cost. Pe lângă imunizare contra cost, aici marinarii mai pot primi recomandări şi medicaţie gratuită destinată profilaxiei malariei, pentru o perioadă de o lună, conform legislaţiei în vigoare. Potrivit dr. Iuliana Botezatu, tratamentul împotriva malariei, pentru care nu există vaccin, trebuie să fie început cu minim o săptămână înainte de plecare, iar mai apoi continuat în țara de destinație. La revenirea în România, tratamentul nu va înceta, ci va mai fi urmat pentru încă o săptămână. Atenționările nu sunt valabile doar personalului navigant, ci tuturor celor care își doresc să călătorească în țări exotice. De aceea, înainte de orice călătorie în țări cu risc epidemiologic crescut, este bine să vă adresați unui medic. Recomandările medicului epidemiolog pot include imunizarea prin vaccinuri, dar și medicația profilactică și sfaturi medicale. Înainte de a pleca în călătorie este indicat să aruncați un ochi și pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe. Acolo puteți afla mai multe informații despre zonele afectate de epidemii, alertele de călătorie, dar si ţările pe care să le evitaţi.