Deocamdată, numărul afecţiunilor specifice sezonului cald (boli diareice acute, toxiinfecţii alimentare) nu înregistrează creşteri mari. Potrivit managerului Spitalului Clinic de Boli Infecţioase (SCBI) Constanţa, dr. Stela Halichidis, unitatea sanitară pe care o conduce este aproape plină, dar nu poate spune că se confruntă cu o avalanşă de cazuri. „Patologia este difersificată, aşa cum a fost an de an”, spune dr. Halichidis. De asemenea, medicul director a declarat că, pînă în prezent, nu au fost cazuri de toxiinfecţie alimentară, dar nici boli diareice acute, în focar. În contextul caniculei, medicii nu exclud varianta ca, în următoarele zile, să apară cazuri mai numeroase de boli diareice acute sau toxiinfecţii alimentare dacă se consumă alimente care nu sînt păstrate corespunzător. Medicii susţin că prevenirea este singurul mijloc de protecţie împotriva infecţiilor şi a bolii diareice acute. Şeful Biroului de Programe de Sănătate şi Educaţie pentru Sănătate, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Loti Popescu, a declarat că, în urma circulaţiei intense a turiştilor, s-a favorizat răspîndirea pe plan mondial a diferiţilor agenţi infecţioşi. Infecţiile tractului digestiv acţionează asupra organismului în mod complex, în funcţie de infecţiozitatea agenţilor respectivi, dar şi de particularităţile organismului afectat (vîrstă, stare de nutriţie, de reactivitate ş.a.). Profilaxia bolii diareice implică aplicarea unui întreg ansamblu de măsuri de prevenire şi de supraveghere a infecţiilor intestinale. Pentru aceasta, trebuie respectate o serie de măsuri de igienă personală şi colectivă. „Spălarea pe mîini ori de cîte ori este cazul (înainte şi după masă, după folosirea WC, la venirea acasă), spălarea sub jet puternic de apă a fructelor şi legumelor, consumul de apă doar din surse sigure, autorizate, verificarea termenului de garanţie şi a menţinerii la rece pentru toate alimentele, evitarea consumului de conserve mai ales în sezonul cald, evitarea consumului de băuturi neîmbuteliate, evitarea consumului de alimente care se alterează repede (frişcă, creme, maioneze), a îngheţatei dezgheţate, mai ales în sezonul cald, efectuarea controalelor periodice (examene bacteriologice) pentru personalul care lucrează în sectorul alimentar, personalul din instalaţiile centrale de apă şi personalul de îngrijire din sectorul infantil, sînt reguli de bază”, explică medicul şef. În situaţia apariţiei semnelor de boală se recomandă prezentarea la medic pentru consultaţii şi tratament adecvat.