Bolile vasculare cerebrale îi doboară pe români

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Suntem în top

Bolile vasculare cerebrale îi doboară pe români

Eveniment 06 Iulie 2011 / 00:00 716 accesări

Incidenţa bolilor vasculare cerebrale clasează România pe un loc fruntaş în Europa, atrag atenţia specialiştii în neurologie care s-au reunit la Eforie Nord pentru a dezbate noutăţile în domeniu şi tratamentele de ultimă oră care pot fi implementate şi în ţara noastră. „Suntem deosebit de preocupaţi de incidenţa bolilor vasculare cerebrale, mai ales că ţara noastră are foarte multe cazuri. Vrem ca şi autorităţile din România să ia notă de această situaţie şi, pe cât posibil, să acorde sprijin”, a declarat, la cea de-a şasea ediţie a Şcolii de vară pentru neurologi, organizatorul evenimentului, totodată preşedinte al Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN), prof. univ. dr. Dafin Mureşanu. Oficialul spune că ţara noastră întâmpină probleme în ceea ce priveşte tratamentul tromboembolitic, tratament care nu este suficient de dezvoltat. Nu în ultimul rând, spune profesorul, specialiştii Ministerului Sănătăţii (MS) trebuie să se implice mai mult în problemele din acest domeniu, probleme de sănătate publică, în prezent abordarea fiind una lentă. „Trebuie să se ţină cont de sintagma timpul înseamnă creier”, adaugă profesorul.

PROF. DR. DAFIN MUREŞANU, DESPRE NOUL TRATAMENT: „MAI DE MULT TRATAM BOLNAVUL ÎN PERIOADA ACUTĂ, APOI ERA TRANSFERAT ÎNTR-UN SERVICIU DE NEUROABILITARE. ASTĂZI ŞTIM CĂ DACĂ ACEL TRATAMENT E ÎNCEPUT CU MOLECULELE CARE TREBUIE, CU MOLECULELE MULTIMODALE, UNDEVA LA 90 – 100 DE ZILE VOR APĂREA REZULTATELE, CU MULT MAI BUNE DECÂT PÂNĂ ACUM.”

La rândul său, prof. univ. dr. Vlad Ciurea a explicat importanţa tratamentelor „rapide” în neurologie. Medicii sfătuiesc populaţia să evite stresul, care se ştie că este un factor principal în producerea accidentelor vasculare cerebrale, dar nu numai. Tot în grija medicilor neurologi ajung şi pacienţii care suferă traumatisme craniene, şi acestea cu o mare incidenţă. Profesorul Ciurea a tras un semnal de alarmă privind numărul tot mai mare al accidentelor rutiere, în special în rândul tinerilor. În cadrul cursurilor şcolii internaţionale de vară în domeniul neurologiei vor fi dezbătute patologii de mare interes, precum depresia asociată bolii Parkinson, Alzheimer sau boala Wilson. Şcoala de vară se bucură de o mare participare, peste o sută de medici veniţi din Israel, Spania, Ungaria şi Polonia fiind interesaţi de temele manifestării.

Alina GHENCEA



12