Bolnavi din cauza locului de muncă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Jurnaliştii şi informaticienii fac depresii, balerinii suferă de afecţiuni ale coloanei, la fel ca şi croitorii, iar ospătarii şi frizerii au varice. Toate acestea pot fi prevenite, dacă angajatorul respectă normele muncii şi creează spaţii adecvate desfăşurării activităţilor zilnice.

Bolnavi din cauza locului de muncă

Social 24 Iunie 2006 / 00:00 2495 accesări

Chiar dacă o meserie este bine plătită şi oferă satisfacţii intelectuale, aceasta implică şi anumite dezavantaje, cum ar fi bolile profesionale. Conform medicilor de medicina muncii, nu există nici o meserie sau profesie care să nu implice şi o patologie specifică. Cea mai frecventă afecţiune este depresia, boală prezentă la toate categoriile profesionale. Printre cei mai vizaţi de depresii se numără jurnaliştii şi informaticienii. "Pe lîngă depresii, care pot fi cauzate de numeroasele evenimente tragice pe care le vede un reporter, acesta trebuie să fie foarte atent la modalitatea în care concepe un material. Acesta este un factor determinant, deoarece, din punct de vedere neuropsihologic depune o activitate intensă. De asemenea, reporterii pot suferi accidente în timpul deplasărilor sau pot fi agresaţi", a declarat dr. Adriana Tatu, medic de medicina muncii. O altă categorie profesională afectată de depresii este reprezentată de poliţiştii criminalişti. "Este foarte important ‘aluatul’ din care este plămădit un om. Mai mult decît atît, cei care se lovesc de crime sau evenimente care implică mult sînge, pot face depresii grave", a adăugat dr. Adriana Tatu.

Printre cei care se confruntă cel mai adesea cu probleme de sănătate la locul de muncă se numără arhivarii, balerinii, croitorii, ospătarii şi frizerii. În ceea ce îi priveşte pe arhivari, care sînt nevoiţi să lucreze zilnic în praf, aceştia dezvoltă afecţiuni respiratorii. "Alergiile şi problemele respiratorii sînt afecţiunile cel mai des întîlnite în rîndul celor care lucrează la arhive, la cadastru sau în biblioteci. Din păcate, este foarte greu de depistat care sînt elementele care determină alergii în rîndul acestora", a declarat dr. Adriana Tatu. Nici balerinii nu sînt ocoliţi de bolile profesionale. Deşi lucrează în slujba frumosului, dansatorii trebuie să plătească un preţ mare pentru aplauzele pe care le primesc la scenă deschisă. Aceştia suferă de dureri de spate care duc la artroze, coxartroze şi hernii de disc. De asemenea, din cauza faptului că solicită foarte mult membrele inferioare, balerinii au afecţiuni articulare. De aceleaşi boli suferă şi croitorii, care din cauza poziţiei din faţa maşinii de cusut se aleg cu afecţiuni ale coloanei cervicale. "Pe lîngă durerile de spate şi de umeri, croitorii mai fac şi spasmofilii. Din acest motiv, la majoritatea atelierelor de croitorie se lucrează în ture şi muncitoarele fac pauze pentru a-şi relaxa muşchii", a spus medicul specializat în medicina muncii. Este ştiut faptul că majoritatea femeilor adoră să meargă la coafor, însă cea care aranjează părul astfel încît clienta să se simtă mai frumoasă, ajunge de cele mai multe ori la medic din cauza varicelor. "Frizerii, coafezele şi ospătarii suferă de varice, deoarece stau foarte mult timp în picioare. De asemenea, aceştia mai au probleme şi cu spatele, de aceea, după cîţiva ani de activitate trebuie să apeleze la ajutorul medicilor", a declarat dr. Adriana Tatu. O altă categorie care are de suferit de pe urma meseriei este cea a marinarilor şi a celor care lucrează în şantier. "Marinarii care stau multe ore în sala maşinilor au dureri de urechi, din cauza zgomotului, dar şi probleme respratorii. La fel sînt şi cei care muncesc pe şantier şi care pot chiar să şi surzească, dacă nu poartă echipamentele de protecţie", a încheiat specialitul în medicina muncii. Aceste boli profesionale pot fi combătute prin crearea de către angajatori a unor condiţii de lucru corespunzătoare. De asemenea, un rol foarte important îl are decorarea birourilor sau camerelor de lucru, care trebuie să fie cît mai confortabile, vopsite în culori vesele, reconfortante.



Ştiri recomandate

12