Bolnavi în pericol: o treime din spitale nu fac sterilizarea „ca la carte“!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Oficial:

Bolnavi în pericol: o treime din spitale nu fac sterilizarea „ca la carte“!

Sănătate 26 Aprilie 2016 / 13:30 1537 accesări

Președintele Societății Române de Microbiologie, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a dat publicității informații oficiale referitoare la respectarea regulilor de sterilizare din spitalele noastre. Astfel, potrivit oficialului, o treime din spitale nu respectă etapele sterilizării. Cu alte cuvinte, și riscurile de transmitere a infecțiilor intraspitalicești sau nosocomiale sunt extrem de mari. Pe de altă parte, ciudat este faptul că țara noastră are raportate mult mai puține infecții nosocomiale comparativ cu multe alte spitale din străinătate, ceea ce nu reflectă realitatea, așa cum susțin chiar oficiali din Sănătate. De ce se ascund sub preș infecțiile de spital? Este o întrebare cu răspuns; un răspuns dezvăluit nu de puține ori: pentru că spitalele ar pierde la clasificări, implicit ar pierde finanțare. Acest lucru însă nu face altceva decât să pună în pericol bolnavii internați în spitalele din România, mai ales că s-a vehiculat că multe dintre substanțele de dezinfecție folosite sunt diluate. În acest sens a și fost întocmit dosar penal. În altă ordine de idei, sunt deja informații potrivit cărora 13 răniți din Incendiul Colectiv au murit din cauza infecțiilor de spital, și în acest caz fiind deschis dosar penal, potrivit informațiilor Antena 3.

PARCHETUL GENERAL A INTRAT PE FIR

Parchetul General s-a autosesizat în cazul dezinfectanților diluați din spitale, după ancheta jurnaliștilor de la Gazeta Sporturilor despre soluţiile folosite în spitale la dezinfecţie, soluții care ar fi diluate, potrivit procurorului general interimar al României, Bogdan Licu. ”În această dimineaţă ne-am sesizat din oficiu şi cu privire la ancheta desfaşurată de către Tolontan şi, de asemenea, am sesizat secţia de urmărire penală pentru întocmirea unui dosar în această cauză”, a spus Licu. Potrivit anchetei, firma Hexi Pharma, care alimentează spitalele din România cu dezinfectanţi, livrează diluanţi cu o concentraţie mult mai mică decât ar trebui să fie.

AMENZI DE 340.900 DE LEI

Un raport realizat în urma controalelor interjudețene și intrajudețene care au avut loc în ianuarie și martie, dat publicității de ministrul Sănătății, dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, a arătat că în spitalele din România nu se asigură suprafața minimă pe pat. Saloanele sunt subdimensionate și supraaglomerate în 35% din cazuri și în 30% din unități nu se respectă numărul grupurilor sanitare la numărul de paturi, acestea având și un grad de uzură ridicat. Datele prezentate de ministru arată că în 53% din cazuri nu se asigură o stare igienico-sanitară corespunzătoare în blocurile alimentare și 18% nu asigură evacuarea apei reziduale. Studiul dezvăluie faptul că spitalele nu dețin stații de dezinfecție locală, scrie Agerpres. În urma controalelor s-au aplicat 369 de amenzi în valoare de 340.900 de lei și s-au dat 254 de avertismente în martie, iar activitatea a fost închisă în 3 unități medicale. Totodată, s-a mai constatat că, în cazul a 11 spitale, accesul personalului și al vizitatorilor la apă și săpun nu este posibil în fiecare salon, mai punctează sursa citată.

Citește și:

Ce presupune Planul de Prevenire şi Combatere a Infecţiilor Nosocomiale

Taguri articol


12