Bolnavii ard de vii!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Dezastrul din Sănătate. În caz de incendii, în spitalele constănţene

Bolnavii ard de vii!

Eveniment 16 Septembrie 2010 / 00:00 735 accesări

Tragedia de la Maternitatea „Panait Sârbu” (Giuleşti) se poate repeta, în orice moment, în spitalele constănţene, asta este concluzia care s-a desprins în urma controalelor întreprinse de către reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea şi ai Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa. La toate unităţile sanitare verificate neregulile au „curs”. „Urmările pot fi dezastruoase în mai toate unităţile sanitare din Constanţa, în caz de incendiu”, atenţionează directorul executiv al DSPJ, dr. Constantin Dina. Mai exact, bolnavii imobilizaţi, dar nu numai, alături de cadrele medicale, pot să ardă de vii. Dr. Dina a precizat că cele mai numeroase nereguli au fost depistate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa. „Doar o mică parte a căilor de evacuare din SCJU sunt asigurate cu lumini de siguranţă. Holurile de evacuare sunt blocate de fişete, piese de mobilier, saltele, iar pe holuri au apărut tot felul de camere improvizate, cum ar fi săli pentru studenţi, săli Lamaze etc. Toate acestea reduc aproape la maximum lăţimea spaţiilor”, spune reprezentantul Ministerului Sănătăţii în teritoriu. În multe dintre secţiile unităţii sanitare instalaţiile de detecţie şi de semnalizare a fumului lipsesc, ca de altfel în mai toate spitalele din Constanţa. De asemenea, hidranţii externi de incendiu nu sunt funcţionali, neexistând furtunul şi nici robinetul de pornire a sursei de apă, la fel ca şi în cazul hidranţiilor interni.

IMPROVIZAŢII, IDEALE PENTRU SCURTCIRCUIT. Nereguli asemănătoare au fost depistate şi la Spitalul de Pneumoftiziologie Palazu Mare. Aici, în clădirea clinică Adulţi II, accesul se face pe bază de card magnetic, fără să există în apropiere un sistem de deblocare automată în caz de incendiu. Nici Spitalul Clinic de Boli Infecţioase (SCBI) Constanţa nu stă bine la acest capitol, şi aici existând uşi ce folosesc un sistem similar. În aripa nouă a SCBI calea de evacuare este transformată într-un depozit. La Spitalul Municipal Medgidia neregulile au fost, de asemenea, cu duiumul. „Stingătoarele nu erau verificate de către specialişti, unele aveau termenul de valabilitate depăşit, majoritatea hidranţilor aveau piese lipsă”, spune dr. Dina. Probleme similare au fost depistate şi la Spitalul Orăşenesc Hârşova, Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol, Spitalul Orăşenesc Cernavodă. Echipele de control au rămas fără suflare atunci când au văzut că unele panouri electrice erau îmbrăcate în lemn, aşa cum este cazul Clinicii Grand, fapt care contravine tuturor prevederilor legale. De asemenea, la multe dintre unităţi prizele nu au fost niciodată verificate, ba mai mult, existând o serie de improvizaţii. Corpurile de iluminat erau suspendate direct prin conductorii de alimentare, siguranţele fuzibile nu erau calibrate în tablourile electrice, iar liţa siguranţei nu suporta tensiunea prevăzută, astfel că oricând poate avea loc un scurtcircuit prin supraîncărcare.

Şi de parcă nu ar fi fost suficient, în caz de furtună cu descărcări electrice, spitalele ar putea să ia foc. „Instalaţiile de protecţie împotriva trăsnetelor nu sunt verificate periodic, situaţie recunoscută de conducerile unităţilor din Medgidia şi SCJU Constanţa, aşa că există mari pericole”, a mai adăugat dr. Dina. „Toate unităţile sanitare cu paturi verificate au primit liste cu deficienţele pe care trebuie să le remedieze, iar dacă, la un recontrol, vor fi găsite deficienţe similare, amenzile ce pot fi acordate sunt între 2.000 şi 5.000 lei”, a declarat directorul DSPJ.



12