Bolnavii cronic mor cu zile!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Bolnavii cronic mor cu zile!

Eveniment 17 Iulie 2009 / 00:00 801 accesări

Reprezentanţii mai multor organizaţii, federaţii şi asociaţii ale bolnavilor din România trag un semnal de alarmă asupra situaţiei grave din sistemul sanitar. De exemplu, reprezentanţii Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) din România spun că, potrivit estimărilor, în luna august vor fi epuizaţi banii alocaţi pentru anul 2009 pe programul de oncologie. “De asemenea, probleme asemănătoare sînt pe toate programele naţionale, care au fost sub-bugetate. În acest moment, casele judeţene de asigurări de sănătate au blocat dosarele cu indicaţii ale medicilor curanţi pentru molecule scumpe. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a trimis caselor judeţene o circulară prin care solicită acestora ca dosarele pacienţilor să plece numai în condiţiile în care Casa Judeţeană îşi asumă răspunderea că are fonduri disponibile”, a declarat Cezar Irimia, preşedintele COPAC. În prezent, probleme cu finanţarea programelor de sănătate au fost semnalate în judeţele Suceava, Botoşani, Arad, Brăila, Neamţ. În Suceava, de exemplu, în cazul programului naţional HIV/SIDA este necesară o sumă dublă faţă de cea alocată, însă CNAS a transmis casei judeţene că nu va suplimenta fondurile. Pacienţii seropozitivi au întrerupt tratamentul din această cauză. Nici hemofilicii nu au, în prezent, asigurat tratamentul. Pacienţii cu hepatită au nevoie urgentă de tratament. Pe listele de aşteptare figurează în prezent mii de pacienţi, aşteptarea putînd dura chiar şi doi ani. Începand din luna aprilie, şi diabeticii au probleme. În multe judeţe, nu se mai găsesc teste de automonitorizare. “Sîntem în pericol de a nu mai beneficia de analogi de insulină”, a precizat Maria Mezaroş, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Diabeticilor din România. Adunarea Generală a COPAC a analizat starea în care se află sistemul de sănătate din România în prezent, modul în care se desfăşoară Programele Naţionale de Sănătate, problemele cu care se confruntă pacienţii cu afecţiuni cronice. Deocamdată, la Constanţa, nu sînt probleme grave, potrivit preşedintelui/director al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanţa, dr. Liviu Mocanu. “Nu avem probleme în momentul de faţă, însă Ministerul Finanţelor trebuie să deblocheze urgent o parte din bani”, a precizat dr. Mocanu.

• Problemele, prezentate detaliat Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Sănătate

Problemele semnalate au fost listate pe scurt într-un memoriu şi vor fi prezentate detaliat reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, CNAS şi Colegiului Medicilor din România în cadrul mesei rotunde cu tema: “Viitorul Pacientului Cronic în Contextul Actual”. Problemele semnalate de membrii COPAC vizează necesitatea suplimentării bugetului pentru Programele Naţionale astfel încît să nu se blocheze în semestrul II şi să se asigure continuitatea serviciilor medicale pentru pacienţi. “Am semnalat, de asemenea, lipsa specialiştilor necesari în fiecare judeţ, a echipamentelor şi resurselor materiale necesare unui act medical de calitate, lipsa de transparenţă în alocarea fondurilor de către Ministerul Sănătăţii şi CNAS în derularea programelor naţionale, lipsa registrelor pacienţilor pentru fiecare patologie, care conduce la o bugetare neadecvată a programelor naţionale, lipsa serviciilor de suport pentru pacienţii cu afecţiuni cronice: psihologi, asistenţi sociali, educatori medicali, cît şi lipsa programelor de informare şi educare atît în rîndul pacienţilor, al medicilor şi al comunităţii”, a declarat preşedintele COPAC. De asemenea, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România a semnalat că sub-bugetarea Programului Naţional de Oncologie are efecte grave pentru pacienţi, menţionînd şi îngrădirea accesului la tratament la nivel judeţean, de către Casele Judeţene, a pacienţilor cu cancer cu recomandare pentru molecule scumpe, lipsa aparaturii de radioterapie, lipsa fondurilor pentru paliaţie sau a specialiştilor pentru un screening real pe cancerul de col uterin. La rîndul ei, Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA din România (UNOPA) a anunţat că în mai multe judeţe a fost întrerupt tratamentul antiretroviral pentru pacienţii seropozitivi din cauza lipsei fondurilor şi a problemelor în managementul programului la nivel judeţean. De asemenea, şi celelalte organizaţii ale bolnavilor cronici, respectiv Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor Diabetici din România, Asociaţia Transplantaţilor, Alianţa Naţională pentru Boli Rare din România, Asociaţia Hemofilicilor au semnalat că bolnavii mor din lipsa fondurilor.

Ministerul Sănătăţii evaluează execuţia bugetară a programelor de sănătate

Ministerul Sănătăţii (MS) susţine că nu au fost probleme cu finanţarea programelor naţionale de sănătate, conducerea ministerului, reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi ai Şcolii Naţionale de Sănătate Publică (SNSP) urmînd să analizeze execuţia bugetară a acestor programe şi planificarea resurselor. Conducerea MS se întîlneşte azi cu reprezentanţii CNAS şi SNSP pentru a analiza execuţia bugetară a tuturor programelor naţionale de sănătate şi planificarea resurselor pentru următoarele luni. Purtătorul de cuvînt al MS, Oana Grigore, a declarat că reprezentanţii MS, CNAS şi ai SNSP vor analiza situaţia privind execuţia bugetară a tuturor programelor naţionale, dar că pînă acum nu au fost probleme cu aceste programe. “Nu am avut probleme cu finanţarea programelor naţionale de sănătate pînă acum. Specialiştii vor analiza situaţia şi vor planifica resursele pentru următoarele luni”, a spus Grigore.



12