Bolnavii cu A/H1N1, transportaţi cu elicopterul la Bucureşti!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Constanţa. Spitalul de Boli Infecţioase n-are anestezist

Bolnavii cu A/H1N1, transportaţi cu elicopterul la Bucureşti!

Eveniment 01 Martie 2011 / 00:00 959 accesări

Paradoxurile în Sănătatea din România sunt numeroase şi aproape că nu mai surprind pe nimeni. Despre gravitatea gripei A/H1N1 au tot atras atenţia reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS), potrivit indicaţiilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (care anul trecut a şi declarat pandemie), însă cam atât. Medicii din ţară şi-au făcut treaba potrivit protocoalelor, însă în limita celor disponibile, având în vedere criza medicamentelor şi materialelor sanitare care a pus stăpânire pe toate unităţile sanitare de stat din ţară. Specialiştii constănţeni ştiu foarte bine ce au de făcut atunci când întâlnesc un bolnav cu o suspiciune clinică de gripă nouă (A/H1N1), însă sunt şi situaţii când trebuie să ia unele decizii astfel încât viaţa pacientului să nu fie pusă în pericol. În faţa unei asemenea situaţii au fost puşi, ieri, medici ai Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa. Ei au decis transferul unei paciente de 26 de ani, din Constanţa, biolog de profesie, la Institutul „Matei Balş”, din Bucureşti. „Medicul curant a decis ca pacienta să fie transferată în grija specialiştilor de la Bucureşti. S-a ajuns la concluzia că bolnava trebuie să-şi continue tratamentul şi investigaţiile la „Matei Balş”, mai ales că toate semnele bolii ne-au îndreptat către gripa A/H1N1”, a declarat managerul SCJU, dr. Dan Căpăţână.

MARE DEFICIT DE ANESTEZIŞTI. Despre cazul tinerei spitalizate cu suspiciune clinică de A/H1N1 a fost informat, potrivit protocoalelor, şi directorul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Constantin Dina. „În mod normal, un bolnav cu o afecţiune infecţioasă este tratat într-un spital de boli infecţioase. Din păcate, în ciuda faptului că Spitalul Clinic de Boli Infecţioase (SCBI) Constanţa are o secţie de anestezie terapie intensivă foarte bine dotată, amenajată, nu are anestezist. Este un mare deficit de medici anestezişti la nivelul judeţului nostru”, a declarat reprezentantul MS în teritoriu. În lipsa unui cadru medical specializat, în acest sens, nu se pune problema ca bolnavii aflaţi într-o stare de sănătate mai gravă să fie trataţi la SCBI, aşa că aceştia sunt supravegheaţi la SCJU. Pe Secţia Terapie Intensivă a Spitalului de Urgenţă mai este internată o pacientă de 61 de ani, cu suspiciune clinică de A/H1N1, starea sa de sănătate nepunând probleme severe.

ÎN PREZENT, LA NIVELUL JUDEŢULUI NOSTRU SUNT SEMNALATE 14 CAZURI CU SUSPICIUNI CLINICE DE GRIPĂ, FĂRĂ SĂ SE CUNOASCĂ TULPINA, PROBELE FIIND ÎN LUCRU

Directorul executiv al DSPJ, dr. Dina, a precizat că au fost afectate de gripă mai toate categoriile de vârstă. „Toate persoanele sunt sub strictă supraveghere medicală. Unele cazuri sunt spitalizate, altele nu, primind îngrijiri medicale în ambulatoriu”, a mai precizat dr. Dina.

ULTIMA ORĂ. Ieri seară, o gravidă în 33 de săptămâni a fost supusă unei intervenţii de cezariană. Femeia s-a prezentat la spital cu o pneumonie severă, starea sa de sănătate agravându-se cu fiecare minut. Cadrele medicale suspicionează o posibilă îmbolnăvire cu gripa AH1N1.



12