Bolnavii de cancer cer să fie ascultaţi!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Nu evitaţi dezbaterea publică! Sănătatea ne priveşte pe toţi”. Lege pe... fugă?!

Bolnavii de cancer cer să fie ascultaţi!

Sănătate 23 Noiembrie 2011 / 00:00 411 accesări

Reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor de Cancer din România (FABC) au luat act cu îngrijorare de intenţia autorităţilor de a adopta rapid noua Lege a sănătăţii, fără o consultare prealabilă cu societatea civilă şi cu reprezentanţii pacienţilor. Astfel, ei au întocmit o scrisoare deschisă prin care solicită o dezbatere publică asupra noii Legi a sănătaţii. „Nu evitaţi dezbaterea publică! Sănătatea ne priveşte pe toţi. Bolnavii de cancer vă cer să-i ascultaţi şi pe ei înainte să decideţi pentru ei”, aşa îşi încep scrisoarea reprezentanţii FABC.

Ei susţin că România este o ţară europeană, cu toate responsabilităţile asumate de pe urma statutului de membru comunitar, astfel că trebuie avută în vederea respectarea Cartei Europene a Drepturilor Pacienţilor, document la care România a aderat dinainte de a deveni membră a UE. „Opacitatea autorităţilor în pregătirea viitoarei legi şi misterul ce planează în jurul proiectului elaborat generează tensiuni şi reprezintă o probă suplimentară a desconsiderării cetăţenilor de către guvernanţi”, se arată în scrisoarea deschisă a FABC.

LEGEA SĂNĂTĂŢII ESTE UNA DE INTERES GENERAL, ESENŢIALĂ PENTRU TOŢI CETĂŢENII ROMÂNIEI, CEEA CE IMPLICĂ OBLIGATIVITATEA UNEI DEZBATERI PUBLICE AMĂNUNŢITE ASUPRA PROIECTULUI CE URMEAZĂ A FI SUPUS RATIFICĂRII

Reprezentanţii FABC susţin că instituţiile statului nu îşi pot permite să ocolească, în această fază elaborativă, consultările cu societatea civilă şi organizaţiile de pacienţi. „Aşa cum prevăd, de altfel, normele şi bunele practici europene în materie de guvernare, tuturor părţilor interesate trebuie să le fie permisă exprimarea punctelor de vedere înainte, nu după ce documentul capătă valoare legislativă - fie şi numai pentru că ar putea contribui la găsirea unor soluţii potrivite în vederea optimizării cadrului de funcţionare a unui sistem de sănătate ce se presupune că se doreşte centrat pe pacient”, precizează preşedintele FABC, Cezar Irimia.

APEL

FABC: „Facem apel la autorităţile române să abordeze problema într-o manieră globală, ce depăşeşte interese de moment sau de altă natură decât cea socială şi să se gândească, încă o dată, la toate consecinţele pe care această nouă lege, în curs de adoptare, le implică asupra cetăţenilor României. Ar fi total nefericit ca, din nou, să fie luate hotărâri pentru cetăţeni - dar fără ei.”



12