Bolnavii de scleroză multiplă, ignoraţi de autorităţile medicale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În judeţul nostru, aproape 200 de persoane care suferă de scleroză multiplă, o boală a sistemului nervos central care poate avansa rapid spre invaliditatea totală, sînt condamnate

Bolnavii de scleroză multiplă, ignoraţi de autorităţile medicale

Eveniment 22 Mai 2006 / 00:00 8011 accesări

Asociaţia Regională a Bolnavilor de Scleroză Multiplă (ARBSM) a marcat, sîmbătă, Ziua Speranţei în lupta împotriva sclerozei printr-un simpozion organizat într-o sală a Prefecturii Constanţa. Potrivit organizatorilor întîlnirii, în judeţul nostru sînt 200 de bolnavi care suferă de scleroză, dintre care numai 30 beneficiază de tratament gratuit. Ceilalţi îşi “cumpără” sănătatea cu sume între 5 şi 60 milioane lei vechi, lunar, în funcţie de medicaţia recomandată de medicul specialist. În disperarea lor, bolnavii se consideră victime ale nepăsării medicilor. “Medicii neurologi sînt puţini, iar noi mulţi, ţinînd cont că ei tratează şi alte afecţiuni, nu numai persoanele cu scleroză multiplă. Un puseu nu este programat, iar după fiecare criză noi sîntem trataţi în ambulatoriul Spitalului de Urgenţă pentru că nu sînt paturi pentru a fi internaţi. Dacă apelăm la specialist, acesta ne face programare după două săptămîni. În condiţiile astea pot spune că cel mai bun medic este ”, a declarat Rodica Dumitru, unul dintre bolnavii prezenţi la dezbateri. Supărat că cei marcaţi de aceeaşi suferinţă cu el nu spun tot adevărul, Silviu Rundea, a susţinut că “există tratament gratuit, dar cu şpagă pentru cadrele medicale”. Preşedintele ARBSM, Dorian Ion, a făcut precizarea că pentru a beneficia de tratament gratuit, pacienţii sînt supuşi unei evaluări de către o comisie a Ministerului Sănătăţii, iar soarta e de partea celor care mai pot fi recuperaţi, ceilalţi neprimind nici măcar medicaţia minimă pentru supravieţuire.

O altă problemă majoră a bolnavilor de scleroză multiplă este lipsa unei clinici specializate în care să poată fi trataţi. Ei se plîng că Spitalul Judeţean este mult prea aglomerat ca să îi mai poată îngriji şi pe ei, iar la fiecare criză au de ales între a fi trataţi în ambulatoriu sau de a pleca la vreun spital din Bucureşti. Din nefericire, problemele lor nu a avut cine să le asculte, căci deşi fusese invitat la simpozion, directorul Direcţiei de Sănătate Publică constanţa, dr. Marius Enescu., nu a fost prezent la întîlnirea cu bolnavii.

O rază de speranţă

Bolnavii care au participat la simpozionul dedicat sărbătoririi a 13 ani de la înfiinţarea Societăţii Naţionale a Bolnavilor de Scleroză Multiplă au primit, însă şi o veste bună din partea şefului Serviciului de Asistenţă Socială din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Ştefan Tudose. “În centrul de la Techirghiol, care s-a inaugurat recent şi care este destinar persoanelor adulte cu dizabilităţi, există o bază de tratament care deserveşte atît rezidenţii, cît şi persoanele din comunitate. Tratamentul este gratuit, iar pentru a beneficia de el trebuie doar să vă prezentaţi acolo cu o copie după certificatul de boală şi o recomandare de terapie din partea specialistului”, le-a explicat Ştefan Tudose.

Ce este scleroza multiplă?

Scleroza multiplă (SM) este una dintre cele mai comune boli ale sistemului nervos central (creierul si coloana vertebrală). SM este o stare demielinizantă inflamatorie. Mielina este un înveliş gras care izolează nervii, avînd un rol similar cu izolaţia unui fir electric, permiţînd nervilor să transmită impulsuri foarte rapid. Viteza şi eficienţa transmiterii acestor impulsuri nervoase stau la baza mişcărilor line, rapide si coordonate fără un efort conştient. În scleroza multiplă, pierderea mielinei (demielinizarea) este însoţită de o incapacitate a nervilor de a transmite impulsuri electrice de la, şi spre creier, acest fapt producînd diversele simptome ale SM. Locurile în care mielina a dispărut (leziuni sau plăci) apar ca zone întărite (cicatrici): în scleroza multiplă, aceste cicatrici apar în perioade diferite, în zone diferite ale creierului şi ale şirei spinării - termenul de Scleroză Multiplă insemnînd literal “multe cicatrici”. Evolutia sclerozei multiple este una greu de prevăzut. Unele persoane sînt afectate într-o mică măsură de boală, altele avansează rapid spre invaliditatea totală, în timp ce majoritatea se află între aceste două extremităţi.



12