Bolnavii, lăsaţi fără reţete gratuite şi trimiteri

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Din aprilie

Bolnavii, lăsaţi fără reţete gratuite şi trimiteri

Sănătate 24 Martie 2011 / 00:00 866 accesări

Peste 80% din medicii de familie au anunţat că nu vor semna contractele - cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), la 1 aprilie, astfel că, după această dată, bolnavii nu vor putea primi reţete compensate, gratuite şi trimiteri către specialişti, a anunţat, ieri, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), Doina Mihăilă. “Din păcate, a devenit o tradiţie faptul că în fiecare primăvară suntem nevoiţi să ducem un adevărat război pentru a apăra cabinetele, pentru a ne proteja pacienţii, pentru a face cât de cât funcţional acest sistem din ce în ce mai haotic”, a adăugat Doina Mihăilă. Totodată, ea a precizat că organizaţia pe care o reprezintă, împreună cu Societatea Naţională de Medicina Familiei - Medicină Generală, a cerut în instanţă suspendarea Hotărârii 1047/1571 şi că instanţa Curţii de Apel Bucureşti urmează să ia decizie în acest sens. Mai exact, medicii au cerut suspendarea actelor care vizează aspecte privind informatizarea, respectiv achiziţionarea a două sisteme de internet în bandă largă 3G de către medicii de familie, achiziţionarea de cititoare şi inscripţionare de card. “Nu ne putem asuma achiziţionarea unor astfel de sisteme după care am putea fi acuzaţi că nu am luat ceea ce trebuia. Aceste echipamente trebuie cumpărate de către CNAS, care să-şi asume partea tehnică, funcţionarea sistemului”, este de părere preşedintele FNPMF.

HOTĂRÂREA FINALĂ, SÂMBĂTĂ. Medicii de familie au cerut autorităţilor găsirea unor soluţii prin care actualul contract - cadru să fie prelungit încă o lună, până la 1 mai, iar în acest interval să fie făcute modificările pe care le solicită reprezentanţii celor două organizaţii. “Nu acceptăm bugetul orientativ pe care îl considerăm legal imoral. Îi rugăm pe pacienţi să ne înţeleagă şi să ne fie alături întrucât demersurile noastre sunt şi în beneficiul lor”, a spus Mihăilă. O hotărâre finală privind acţiunile viitoare ale medicilor de familie va fi anunţată, sâmbătă, la sfârşitul celei de a 8-a Conferinţe Naţionale a medicilor de familie, care a început ieri, în Capitală.

PROTESTE ŞI LA CONSTANŢA. De când au văzut prevederile noului Contract cadru din Sănătate prin care, spun ei, în mod cert se va ajunge la falimentarea cabinetelor, mai mulţi medici de familie s-au hotărât să părăsească ţara. Şi medicii de familie constănţeni au protestat în acest mod, zilele trecute, susţinând că se câştigă mult mai bine în multe alte ţări. De asemenea, spunea un medic de familie din Mangalia, există şi un respect mai mare, comparativ cu cel din ţară. Zeci de medici de familie constănţeni şi-au arătat intenţia de a depune, la sediul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, documentele necesare obţinerii certificatelor de conformitate care le permit munca în unităţile sanitare din străinătate.

ŞEFUL CNAS ARE ALTE DATE (!?). Şeful CNAS, Lucian Duţă, are alte date. “Sunt surprins de această declaraţie potrivit căreia 81% dintre medicii de familie nu vor semna contractul - cadru. Din datele mele, numai aprox. 20 - 25% nu vor semna contractul. Eu fac apel la medicii de familie care sunt corecţi să înţeleagă că fondurile pentru 2011 sunt aceleaşi ca în 2010 şi să semneze contractul - cadru. Aşa cum este făcut, contractul - cadru garantează faptul că doctorii care muncesc, făcând servicii către pacienţi, vor fi şi plătiţi corect”, a declarat preşedintele Duţă. El a subliniat că noul contract vine în sprijinul celor care respectă pacientul şi cheltuirea banilor, iar toate acestea contribuie la sistemul de sănătate. “CNAS afirmă, din nou, hotărârea de a continua informatizarea sistemului, ca singură măsură prin care putem garanta că banii asiguraţilor sunt folosiţi corect. Practic, sistemul informatic nu va mai permite celor care au fraudat să facă acest lucru. Informatizarea vine să sprijine munca acelor medici care îşi desfăşoară activitatea cinstit. Adevărul este că vor fi mai supăraţi cei care s-au obişnuit să trăiască din muncă necinstită şi fraudarea sistemului”, a conchis preşedintele CNAS, Lucian Duţă. Surse oficiale spun că autorităţile au căzut de acord ca noul contract-cadru să intre în vigoare peste două luni, respectiv din 1 iunie. Astfel, din 1 aprilie, când trebuia să intre în vigoare noul contract-cadru, vor fi întocmite acte adiţionale care vizează prelungirea cu încă două luni a actului normativ din 2010.

ULTIMA ORĂ. “Guvernul a amânat până pe 1 iunie termenul până la care medicii de familie vor putea semna contractul-cadru cu Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate”, a declarat, aseară, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.



12