Bolnavii, „trataţi” cu şantajul distribuitorilor de medicamente!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Bolnavii, „trataţi” cu şantajul distribuitorilor de medicamente!

Eveniment 25 Iulie 2008 / 00:00 769 accesări

Controalele întreprinse de specialiştii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate şi Autorităţii de Sănătate Publică au scos la iveală că şi în Constanţa sînt farmacii care aşteaptă comenzile de cîteva zile fără să primească vreun răspuns. Grav este că produsele solicitate sînt vitale pentru bolanvi, distribuitorii atacînd puncte sensibile din Sănătate, respectiv programele naţionale de oncologie şi diabet. Conducerea CJAS Constanţa asigură că lucrurile nu vor rămîne aşa şi că se va trece la verificări în forţă, pentru că întreaga situaţie este în detrimentul asiguraţilor bolnavi şi chiar vieţile acestora ar putea fi în pericol.

Specialiştii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanţa au întreprins controale la 20 de farmacii, unităţile fiind alese în funcţie de adresabilitate. Mai exact au fost verificate patru lanţuri mari de farmacii, situate în zone aglomerate (B-dul Tomis, Lăpuşneanu, Mamaia), acolo unde se eliberează circa 30% din totalul reţetelor. Preşedintele/director al CJAS, dr. Liviu Mocanu, a anunţat că reprezentanţii unităţilor farmaceutice şi-au făcut datoria şi că au onorat solicitările asiguraţilor, dar au şi trecut la întocmirea comenzilor către depozitele de medicamente. „Nu sînt probleme în ceea ce priveşte eliberarea reţetelor compensate şi gratuite, în schimb am depistat probleme la programele naţionale. Sînt farmacii care aşteaptă de cîteva zile comenzile şi nu au primit nici un răspuns de la distribuitori, în condiţiile în care este vorba despre produse care ţin în viaţă bolnavii”, spune preşedintele/director al CJAS. Aşa se face că dr. Mocanu atrage atenţia distribuitorilor de medicamente să nu procedeze la un şantaj şi să înţeleagă că este în joc sănătatea sau chiar viaţa bolnavilor. „În cazul în care ei nu vor înţelege, vom face sesizări la toate autorităţile care pot lua măsuri în acest sens, pentru că fapta lor poate fi încadrată juridic”, completează reprezentantul CJAS. Dacă distribuitorii de medicamente vor fi prinşi că au avut în stoc produsele, dar au refuzat să onoreze solicitările farmaciilor, aceştia riscă o sancţiune cu 2% din profitul respectivei societăţi. „Asiguraţii nu au nicio vină că există asemenea jocuri economice. Se ştia de o lună şi jumătate ce urmează. Distribuitorii de medicamente se gîndesc strict la afaceri, îşi bat joc în detrimentul asiguraţilor”, susţine preşedintele/director. Conducerea CJAS a mai anunţat că bolnavii pot apela la alte lanţuri farmaceutice care au depozite proprii, deci care nu au nici un interes să nu-şi vîndă marfa. În cursul zilei de ieri, conducerile CJAS şi Autorităţii de Sănătate Publică s-au întîlnit pentru a trasa ultimele detalii referitoare la măsurile care vor fi luate împotriva celor care nu-şi fac datoria. Dacă va fi cazul, se va iniţia şi o acţiune de control alături de reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului pentru a se vedea care este motivul pentru care reprezentanţii depozitelor nu eliberează produsele. Trebuie specificat că sînt şi depozite care onorează rapid comenzile farmaciilor. „Sînt însă reprezentanţi ai distribuitorilor de medicamente care primesc un telefon de la centru şi sînt anunţaţi că trebuie să oprească orice distribuţie. E crimă să nu dai medicamentele de pe programe, să nu dai insulină”, a conchis preşedintele/director al CJAS Constanţa.

Totodată, conducerea CJAS a anunţat ample controale şi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa şi Spitalul de Boli Infecţioase pentru evaluarea stocurilor de medicamente. În cadrul celor două unităţi sanitare se vor verifica, în special, stocurile de produse farmaceutice pentru diabetici, pentru bolnavii de cancer şi pentru cei infectaţi HIV sau bolnavi de SIDA.

Ultima oră: „Terapia şoc” a distribuitorilor de medicamente l-a vindecat pe Nicolăescu!?

În mod surprinzător, ieri seară, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii Publice au anunţat că ministrul Nicolăescu a luat în considerare că reducerile de preţ şi volumul stocurilor, dar şi pierderile înregistrate de importatori, distribuitori şi unele farmacii, ar putea bloca circuitele financiare din lanţul farmaceutic. Aşa că, după cea de-a doua rundă de discuţii cu distribuitorii de medicamente, Nicolăescu a realizat, în ceasul al 12-lea, că şi-a dat singur cu stîngul în dreptul şi a anunţat că suspendă aplicarea prevederilor ordinului de decontare a preţurilor pînă la 30 septembrie 2008. Şi asta după ce demnitarul s-a bătut cu pumnul în pipt că nimeni şi nimic nu-l va face să se răzgîndească şi că zarurile au fost deja aruncate. “Terapia şoc” a distribuitorilor de medicamente se pare însă că l-a… vindecat. Părţile se angajează să încheie un acord cu o nouă metodologie pînă la 15 septembrie 2008. Amintim că distribuitorii erau nemulţumiţi că înregistrează pierderi din cauza cursului leu-euro şi a ieftinirii medicamentelor cu procente între 1 şi 14%, odată cu intrarea în vigoare a listei. Potrivit ordinului pe care ministrul îl va emite azi, preţurile de decontare a medicamentelor vor reveni la valorile de dinaintea datei de 15 iulie.



12