BOMBĂ în INSTANȚĂ: OUG 13, lege mai favorabilă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

BOMBĂ în INSTANȚĂ: OUG 13, lege mai favorabilă

Justiție 08 Septembrie 2017 / 15:19 1426 accesări
Alina Bica susține în solicitare, printre altele, că i s-ar fi aplicat legea mai favorabilă și ar fi fost dezincriminat abuzul în serviciu dacă nu ar fi fost abrogată OUG 13

Alina Bica susține în solicitare, printre altele, că i s-ar fi aplicat legea mai favorabilă și ar fi fost dezincriminat abuzul în serviciu dacă nu ar fi fost abrogată OUG 13

Avocații Alinei Bica au apelat la OUG 13 și au solicitat sesizarea CCR cu privire la aceasta, susținând că și-a produs efecte până la adoptarea legii 9/2017, pentru că drepturile nu pot fi îngrădite prin OUG, respectiv OUG 14/2017. Avocatul Bogdan Bărbuceanu a explicat, pentru DCNews, că ”acest lucru ar fi fost posibil dacă OUG 14 ar fi fost dată după ce a intrat OUG 13 în vigoare, atunci ar fi putut beneficia de legea mai favorabilă. Și o secundă dacă-și produce efectele legea mai favorablă poate fi invocată”.

Problema este că OUG 13 a fost publicată în Monitorul Oficial pe 1 februarie cu termen de 10 zile, iar OUG 14 a fost publicată pe 5 februarie. OUG 14 a fost aprobată, cu modificări, prin Legea 9/2017 publicată în MO pe 24 februarie.

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis vineri să sesizeze Curtea Constituțională a României cu privire la OUG 14/2017, în urma solicitării venite din partea fostei șefe a DIICOT Alina Bica, în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu.

Alina Bica susține în solicitare, printre altele, că i s-ar fi aplicat legea mai favorabilă și ar fi fost dezincriminat abuzul în serviciu dacă nu ar fi fost abrogată OUG 13.

La ÎCCJ a avut loc vineri un nou termen în dosarul în care Alina Bica este acuzată de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, faptă săvârșită ca secretar de stat și reprezentanta Ministerului Justiției în cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților.

În același dosar mai sunt judecate și alte persoane care erau în componența comisiei: Crinuța Dumitrean, Dragoș Bogdan, Lăcrămioara Alexandru, Sergiu Diacomatu, Cătălin Teodorescu și Remus Baciu.

Au mai fost deferiți justiției evaluatorul Emil Nuțiu, oamenii de afaceri Stelian Gheorghe și Dorin Cocoș, fiul acestuia, Alin Cocoș, și Ionuț Florentin Mihăilescu, fost consilier al șefei DIICOT.

"În 15 martie 2011, inculpații Dumitrean, Diacomatu, Teodorescu, Baciu, Bica, Vasilescu, Bogdan și Alexandru, în calitate de membri ai comisiei, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu (...), au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuțiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care valoarea unui teren de peste 13 hectare a fost stabilită la 377.282.300 lei. Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat și a facilitat obținerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian și alte persoane", susțin procurorii.

Potrivit DNA, la 14 iunie 2014, Alina Bica a primit, prin intermediul fostului său consilier Ionuț Mihăilescu și în cote părți egale cu acesta, un teren în suprafață de 4.425 metri pătrați în Snagov, județul Ilfov.

Primirea acestui teren a fost în strânsă legătură cu validarea pe care Alina Bica a dispus-o la 15 martie 2011, în calitate de secretar de stat și de reprezentantă a Ministerului Justiției în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, a unui dosar de despăgubire pentru un teren din Capitală.

Taguri articol


12