Un avion israelian a bombardat, în noaptea de marţi spre miercuri, tunelurile folosite pentru contrabandă care fac legătura între Fîşia Gaza şi Egipt, potrivit martorilor. Aceşti martori au auzit o explozie puternică provocată de lansarea unei bombe sau a unei rachete asupra graniţei. Potrivit acestor surse, în urma exploziei nu au fost înregistrate victime. Unul din principalele obiective ale operaţiunii israeliene din Fîşia Gaza, care s-a soldat, în 22 de zile, cu moartea a peste 1.300 de palestinieni, era eradicarea contrabandei cu arme dintre oraşul palestinian Rafah şi Sinai (Egipt) prin intermediul tunelurilor. Tunelurile sînt folosite, potrivit autorităţilor israeliene, pentru a transporta arme în Fîşia Gaza, inclusiv rachete care sînt lansate asupra sudului statului evreu, dar şi alt tip de bunuri pentru a ocoli blocada impusă de Israel teritoriului palestinian, după ce Hamas a preluat puterea în iunie 2007.
Marţi, un militar israelian a fost ucis şi trei au fost răniţi în urma exploziei unei bombe la trecerea unei patrule israeliene în apropierea frontierei cu Fîşia Gaza. Atacul nu a fost revendicat. Ulterior, un palestinian a murit în urma tirurilor israeliene de represalii. Este vorba despre prima escaladare a violenţelor din Fîşia Gaza, în urma opririi confruntărilor la 18 ianuarie, după 22 de zile de conflict dintre Israel şi islamiştii palestinieni din cadrul Hamas. Marţi, ministrul israelian al Apărării, Edud Barak, a afirmat că ţara sa va riposta faţă de acest atac serios. ”Israelul va acţiona pentru a se proteja”, a avertizat, miercuri, purtătorul de cuvînt al premierului israelian, Ehud Olmert, în urma uciderii unui militar israelian la graniţa cu Fîşia Gaza. ”Pus în faţa unei provocări aşa de violente, Israelul va încerca să se protejeze”, a declarat Mark Regev cu cîteva ore înainte de sosirea la Ierusalim a emisarului american George Mitchell, în cadrul primului său turneu în Orientul Mijlociu. ”Din păcate, Hamas controlează Fîşia Gaza şi este direct responsabilă de toate tirurile ostile lansate din acest teritoriu împotriva Israelului”, a menţionat el. Potrivit acestuia, ”Israelul doreşte menţinerea calmului în sud, dar atacul mortal de marţi, din Gaza, a fost o tentativă de a-l compromite în mod deliberat”. Cabinetul israelian de securitate s-a reunit miercuri să discute despre o ripostă mai amplă în Fîşia Gaza.
Franţa a anunţat, miercuri, convocarea ambasadorului israelian la Paris, după ce consulul general al Franţei la Ierusalim a fost îndelung blocat la punctul de trecere de la Erez, dintre Israel şi Gaza, iar coloana sa oficială a fost ţinta unor focuri de avertisment. Aceasta este a doua oară în cîteva zile cînd consulul se confruntă cu un incident cu autorităţile israeliene. Vineri, poliţia de frontieră israeliană l-a împiedicat timp de trei ore şi jumătate să treacă un punct de control din Bethleem, în Cisiordania, pentru a merge la Ierusalim. Ministerul de Externe nu a făcut alte precizări privind convocarea ambasadorului Daniel Shek.
Mişcarea Hamas ar recunoaşte Israelul pe baza frontierelor din 1967
Mişcarea Hamas este pregătită să recunoască statul Israel pe baza frontierelor din 1967, afirmă scriitorul evreu francez Marek Halter, care s-a întîlnit, luna trecută, cu Khaled Meshaal, liderul în exil al mişcării islamiste palestiniene. Întîlnirea, organizată la Damasc, de consilierii preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, a avut loc înaintea ofensivei israliene în Fîşia Gaza. Scriitorul a prezentat declaraţiile lui Khaled Meshaal premierului israelian, Ehud Olmert şi ministrului de Externe, Tzipi Livni. Mark Halter crede că liderul Hamas a luat decizia de a negocia cu Israelul de mult timp, de teama de a nu dispărea. De altfel, liderul islamist i-a dat asigurări scriitorului că este garantul vieţii militarului israelian Gilad Shalit. Meshaal a dezvăluit că a încercat în două rînduri să îl asasineze pe liderul dreptei israeliene, Benjamin Netanyahu. ”Am încercat două comploturi împotriva lui Netanyahu. Nu am reuşit. Cum nici el nu a reuşit să mă omoare pe mine prin otrăvire. Este voia lui Allah. Dacă mîine ajunge la putere şi acceptă să discute cu mine pe baza frontierelor din 4 iunie 1967, voi discuta cu el”, ar fi declarat Meshaal.