Armata siriană bombarda, ieri dimineaţă, mai multe sectoare ale oraşului Alep din nordul ţării, după ce sâmbătă noaptea au avut loc ciocniri violente cu forţele rebele, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH). În aceste atacuri au fost ucişi doi civili şi un membru al opoziţiei armate siriene, iar mai multe magazine şi bazarul din Alep au fost arse. Lupte violente au avut loc şi în zona aeroportului militar Al-Nairab din provincia Alep, care în ultimele două luni este scena unor confruntări militare fără precedent. În provincia Damasc, trupele guvernamentale susţinute de aviaţie au atacat localitatea Harasta, iar în satul Zabadani au avut loc percheziţii şi arestarea a numeroşi locuitori. Şi alte zone ale Siriei, precum Deraa, Idleb şi Hama, au fost, în ultimele zile, ţinta atacurilor artileriei grele a forţelor guvernamentale, care încearcă să distrugă poziţiile rebelilor. În provincia Hassaka, tirurile armatei siriene au provocat mai mulţi răniţi, iar în oraşul Banias au continuat percheziţiile şi arestările în rândul civililor. Potrivit datelor OSDH, violenţele din Siria au provocat, sâmbătă, 118 morţi, dintre care 48 de civili, 41 de soldaţi şi 29 de rebeli, ceea ce face ca numărul deceselor înregistrate după izbucnirea revoltei populare siriene, în martie anul trecut, să depăşească 30.000.
INSISTENŢĂ RUSĂ Rusia insistă pentru punerea în aplicare a acordului de la Geneva privind tranziţia în Siria, a reafirmat, vineri, în plenul Adunării Generale a ONU, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care i-a acuzat pe occidentali că agravează criza din această ţară. Acordul referitor la principiile tranziţiei în Siria a fost adoptat la 30 iunie, la Geneva, de Grupul de Acţiune privind Siria. El nu conţine niciun îndemn pentru preşedintele Bashar al-Assad să renunţe la putere, în timp ce occidentalii, anumite ţări arabe, precum şi opoziţia siriană cer plecarea lui. Şeful diplomaţiei de la Moscova a reamintit că Rusia a propus Consiliului de Securitate adoptarea unei rezoluţii care să impună aplicarea acordului de la Geneva, însă această propunere a fost blocată de occidentali. ”Cei care se opun aplicării acordului de la Geneva îşi asumă o enormă responsabilitate”, a avertizat Lavrov, fără să-i numească. ”Ei insistă pentru un acord de încetare a focului care să fie impus numai Guvernului sirian şi încurajează opoziţia să-şi intensifice ostilităţile. În acest mod, ei împing Siria şi mai profund în războiul civil. Numărul crimelor creşte atât de partea forţelor guvernamentale, cât şi a opoziţiei”, a mai declarat ministrul rus de Externe.
ERDOGAN ATACĂ ”Istoria nu îi va ierta pe cei care susţin regimurile crude”, a declarat, ieri, premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, adresându-se în mod direct Rusiei, Chinei şi Iranului, cărora le-a cerut să îşi reconsidere atitudinea faţă de regimul sirian condus de Bashar al-Assad. Aliat tradiţional al Siriei, Rusia a blocat, până în prezent, cu ajutorul Chinei, orice rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU care ar fi impus măsuri coercitive regimului de la Damasc. Cele două ţări, alături de SUA, Marea Britanie şi Franţa, dispun de drept de veto în Consiliul de Securitate, în calitate de membri permanenţi. La rândul său, Iranul este principalul aliat din regiune al Siriei şi este acuzat de numeroase state occidentale şi arabe că oferă sprijin militar regimului Bashar al-Assad. De partea cealaltă, Turcia i-a susţinut deschis pe rebelii sirieni şi a cerut constant plecarea de la putere a preşedintelui sirian. Pe teritoriul turc se află deja 91.000 de refugiaţi sirieni.