Bombe ruseşti peste capitala Georgiei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Bombe ruseşti peste capitala Georgiei

Eveniment 11 August 2008 / 00:00 1094 accesări

Aeroportul internaţional din Tbilisi a fost vizat de un atac aerian rusesc, duminică, cu cîteva ore înainte de sosirea programată a ministrului francez de Externe, Bernard Kouchner, au anunţat martori şi Ministerul georgian de Interne. Aeroportul a fost lovit la 200 de metri de pistă. În acelaşi raid aerian, avioane ruseşti au bombardat un aeroport militar din apropiere. Cu puţin timp înainte, Ministerul georgian de Externe anunţase că Georgia a cerut Rusiei demararea de negocieri pentru a pune capăt ostilităţilor şi ordonase forţelor sale să înceteze focul imediat. În schimb, un diplomat rus a declarat că Georgia continuă ostilităţile în republica separatistă Osetia de Sud, în pofida apelului lansat către Rusia pentru a demara negocieri şi a promisiunii privind încetarea imediată a focului.

“Trupele georgiene s-au retras, din punct de vedere tehnic, în afara teritoriului Osetiei de Sud, la cererea Franţei şi SUA”, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, secretarul Consiliului de Securitate georgian, Aleksandr Lomaia. “Preşedinţii Bush şi Sarkozy au exprimat două iniţiative care sînt în mare parte similare, preconizînd în prealabil retragerea trupelor din regiunea separatistă”, a declarat el. “Forţele ruse se îndreaptă spre sud, iar forţele georgiene au ocupat poziţii pentru a apăra oraşul Gori”, a mai spus Lomaia. Gori, cel mai mare oraş georgian din apropierea Osetiei de Sud, este considerat un nod strategic în Georgia, ţară muntoasă din Caucaz, care controlează căile de acces dintre estul şi vestul ţării. Totodată, Rusia a lansat o operaţiune pentru a prelua controlul în defileul Kodori din provincia separatistă Abhazia, a anunţat Ministerul georgian de Interne. Ziua de sîmbătă a marcat intrarea Abhaziei în conflict, cu bombardarea unei părţi a defileului Kodori din această regiune, controlată însă de georgieni. Autorităţile georgiene au acuzat aviaţia rusă pentru bombardamente, dar abhazii au declarat că ei au fost autorii. Spre seară, autorităţile georgiene au anunţat că au respins atacurile. Pe de altă parte, nave militare ruse au sosit, în cursul nopţii de sîmbătă spre duminică, în portul abhaz Ociamcira, la circa 30 de kilometri de graniţa Abhaziei cu Georgia.

Bilanţ incert

92 de georgieni, dintre care 40 de civili, au fost ucişi de la începutul conflictului din Georgia, a anunţat, duminică, ministrul Sănătăţii, Aleksandr Kvitaşvili. Sîmbătă, ministrul de Externe, Eka Tkeşelaşvili, anunţase 150 de morţi de la începutul conflictului şi precizase că cifra nu include civilii morţi în bombardamentele ruse, al căror număr nu era cunoscut. Aceeaşi lipsă de constanţă poate fi văzută de partea rusă în ceea ce priveşte bilanţul conflictului. Duminică, viceministrul rus de Externe, Grigori Karasin, a anunţat un bilanţ de aproape 2.000 de morţi, majoritatea cetăţeni ruşi, după ce Vladimir Putin vorbise cu o zi înainte de “zeci de morţi şi sute de răniţi”. Din păcate, corespondenţii de presă relatează că Ţhinvali, capitala osetă, este distrusă în proporţie de 90%, ca de altfel întreg teritoriul republicii separatiste. Populaţia osetă a fugit o parte în Georgia, iar restul în Rusia, pentru a evita războiul.

Doi jurnalişti au fost ucişi în Osetia de Sud, a anunţat, ieri, postul de radio Ecoul Moscovei. Grigol Cihladze şi Aleksandr Klimciuk au intrat în zona de conflict cu armata georgiană, a precizat corespondentul ediţiei ruse a săptămînalului “Newsweek”, Orkhan Djemal. Cihladze relata despre conflict pentru săptămînalul “Russian Newsweek”, iar Klimciuk lucra ca fotograf pentru agenţia de presă Itar-Tass, a precizat agenţia News Georgia, conform căreia cele două victime sînt de naţionalitate georgiană. Sîmbătă, doi jurnalişti ruşi au fost răniţi în Osetia de Sud. Aleksandr Sladkov şi Leonid Losev au fost răniţi de gloanţe, maşina lor fiind ţinta unor tiruri. Ambii jurnalişti au fost spitalizaţi şi operaţi la Vladikavkaz, capitala republicii ruse Osetia de Nord, care se învecinează cu Osetia de Sud. Duminică, doi jurnalişti turci au fost răniţi în Osetia de Sud. Levent Oztuk şi Guray Ervin au fost răniţi uşor de gloanţe, în timp ce circulau în Ţhinvali, capitala osetă. Maşina lor ar fi fost vizată de tirurile soldaţilor oseţi. Cei doi şi alţi doi jurnalişti turci care îi însoţeau, dar care nu au fost răniţi, se află la spitalul militar rusesc din Ţhinvali.

Kievul ameninţă că va interzice revenirea la Sevastopol a vaselor ruseşti trimise în Georgia

Ucraina a ameninţat, ieri, Moscova că va interzice întoarcerea în portul Sevastopol din sudul Crimeei a navelor din flota rusă trimise împotriva Georgiei. Portul ucrainean Sevastopol serveşte ca bază pentru Flota rusă a Mării Negre. Blocada maritimă instaurată de Flota rusă împotriva Georgiei are scopul de a împiedica această ţară să primească armament pe mare, a anunţat, duminică, o sursă de la comandamentul Flotei ruse. Moscova a acuzat, sîmbătă, Occidentul şi Ucraina că înarmează Georgia. Anterior, Marina rusă anunţase instaurarea unei blocade maritime împotriva Georgiei, după ce vasele de luptă ruseşti au ajuns la limita apelor teritoriale ale Georgiei.

Abhazia, în stare de război, de duminică noapte

Regiunea separatistă georgiană Abhazia este în stare de război pe o parte a teritoriului său, începînd de duminică de la ora 20.00 GMT (23.00, ora României), a anunţat agenţia Interfax, citînd un decret al preşedintelui abhaz, Serghei Bagapş. Separatiştii pro-ruşi din Abhazia au început, sîmbătă, o operaţiune militară pentru a-i obliga pe soldaţii georgieni să se retragă din defileul Kodori, deschizînd de facto un nou front al conflictului. Duminică, Bagapş a declarat că ofensiva abhază va continua şi a anunţat trimiterea a 1.000 de militari dar şi a unor unităţi ale aviaţiei şi artileriei în regiunea disputată. Şi autorităţile de la Tbilisi au anunţat, duminică dimineaţă, că Rusia se pregăteşte de o nouă ofensivă, dar nu era clar dacă în Abhazia sau într-o regiune georgiană din apropiere de Abhazia. Ministrul georgian al Reintegrării a anunţat că oraşul Zugdidi din vestul său este supus bombardamentelor, iar Rusia a cerut ONU să îşi retragă personalul din regiune.

Comandantul Armatei a 58-a ruse a fost rănit

Generalul Anatoli Hruliov, comandantul Armatei a 58-a ruse desfăşurată în Osetia de Sud, a fost rănit de o schijă de obuz, a anunţat, ieri, un oficial din Statul Major rus. Generalul Hruliov a fost spitalizat la Vladikavkaz, capitala republicii ruse Osetia de Nord, iar viaţa sa nu este în pericol.

Armata rusă numără 395.000 de militari, inclusiv 190.000 de tineri care îşi efectuează stagiul obligatoriu, în timp ce armata georgiană are 32.000 de soldaţi. Preşedintele georgian a cerut Parlamentului să permită suplimentarea numărului soldaţilor cu 5.000. Rusia dispune de 23.000 de tancuri, 9.900 de vehicule blindate pentru transportul trupelor, 26.000 de elemente de artilerie, 1.809 de avioane de atac şi 1.932 de elicoptere. Georgia dispune de 128 de tancuri, 44 de vehicule blindate pentru transportul trupelor, 109 elemente de artilerie, opt avioane de atac şi 37 de elicoptere. În Rusia trăiesc 36,2 milioane de bărbaţi şi 37 de milioane de femei cu vîrste cuprinse între 16 şi 49 de ani, deci care pot fi mobilizaţi în armată, în timp ce Georgia dispune de 1,1 milioane de bărbaţi şi 1,2 milioane de femei.

Zece mii de soldaţi ruşi suplimentari au fost trimişi în Georgia în ultimele ore, a anunţat, duminică, Guvernul georgian. Anterior, un oficial al Ministerului de Interne de la Tbilisi afirmase că 10.000 de soldaţi ruşi se pregătesc de un atac în zori.

Măsuri sporite de securitate la Moscova

Poliţia rusă şi-a intensificat, ieri, patrulele în staţiile de metrou şi tren din Moscova, pe fondul conflictului din Osetia de Sud. În tot oraşul, jurnaliştii Reuters au remarcat o prezenţă sporită şi vizibilă a poliţiştilor şi forţelor de securitate, în special la staţiile de metrou principale. În gări, poliţia verifică documentele călătorilor care sosesc din regiunea Caucaz, a anunţat agenţia Interfax. Georgia este situată în apropierea regiunilor tulburi Cecenia şi Daghestan. Cu excepţia prezenţei mai vizibile a poliţiei, nu există indicii că evenimentele din Georgia ar afecta viaţa moscoviţilor.

Ambasada României la Tbilisi e pregătită să evacueze cetăţenii români din Georgia

Autorităţile române sînt pregătite să organizeze evacuarea celor aproximativ 60 de cetăţeni români aflaţi în Georgia, în zone care nu sînt afectate de conflict, a declarat purtătorul de cuvînt a Ministerului Afacerilor Externe. Consilul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), reunit sîmbătă seară, a decis ca instituţiile abilitate să fie pregătite pentru evacuarea cetăţenilor români din Georgia, dacă situaţia va impune acest lucru. Italia, Marea Britanie şi Polonia au demarat, ieri, procedurile de evacuare a cetăţenilor lor din Georgia. Polonia a trimis un avion guvernamental care a aterizat întîi la Erevan, în Armenia, de unde a luat un grup de circa 180 de persoane ce fuseseră deja transportate cu autobuzul de către ambasada poloneză de la Tbilisi. Cetăţeni cehi şi estoni fac parte din acest grup. După ce a revenit la Varşovia, duminică seară, avionul a decolat spre Trabzon, în nord-estul Turciei, de unde va recupera un grup de 80 de polonezi şi alţi cetăţeni europeni. Potrivit estimărilor ministerului, circa 300 de polonezi şi persoane de origine poloneză ar putea fi evacuate de pe teritoriul Georgiei. Cetăţenii italieni care se află la Tbilisi sînt evacuaţi începînd de duminică după-amiază. Şi Ministerul britanic de Externe le-a cerut cetăţenilor săi să părăseacă Georgia în cel mai scurt timp.

Nou impas la ONU

Reuniunea Consiliului de Securitate ONU s-a încheiat, sîmbătă seară, cu un nou eşec. Cei prezenţi la întrunirea de la New York nu au reuşit să definitiveze un document menit să pună capăt conflictului izbucnit în Osetia de Sud între Georgia şi Rusia. Membrii Consiliului de Securitate nu au putut decît să constate că tensiunile se răspîndesc şi către alte regiuni separatiste, în special Abhazia, situată în vestul Georgiei, pe litoralul Mării Negre. Preşedintele Consiliului de Securitate, belgianul Jan Grauls, a declarat că este greu, dacă nu imposibil să găsească un teren comun pentru declaraţie. După reuniune, Vitali Ciurkin, ambasadorul rus la ONU, le-a declarat jurnaliştilor că Rusia aşteaptă o promisiune din partea Georgiei, prin care aceasta să se angajeze să renunţe la violenţă şi să se retragă din Osetia de Sud. Oficialul rus a adăugat că o înţelegere de încetare a focului nu este soluţia acestui conflict şi că Rusia îşi va păstra trupele de menţinere a păcii în regiunea separatistă, aşa cum o face din 1992.

În timp ce situaţia din Osetia de Sud este în impas la ONU, UE avertizează Rusia că relaţiile bilaterale vor avea de suferit, dacă va continua ofensiva în Caucaz. Avînd de-a face cu un conflict din ce în ce mai violent, miniştrii de Externe UE se vor reuni, miercuri, pentru evaluarea situaţiei şi înaintarea unor soluţii pentru ieşirea din criză. Pînă atunci, Bernard Kouchner, şeful diplomaţiei franceze, face o vizită în regiune, însoţit de omologul său finlandez, Alexander Stubb. Preşedinţia franceză a UE a propus deja un plan pentru criza din Osetia de Sud, care include respectarea integrităţii teritoriale a Georgiei şi încetarea imediată a ostilităţilor.

Ieri seară, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov şi omologul său georgian, Eka Tkeşelaşvili, au avut o discuţie directă, a anunţat Ministerul german de Externe, care a mediat acest contact. “A avut loc un contact direct între miniştrii de Externe georgian şi rus”, a afirmat secretarul de Stat german pentru Afaceri Externe, Gernot Erler, la postul public de televiziune ARD. Ministrul german de Externe a discutat cu ambii săi omologi pentru a obţine un contact direct între aceştia.



12