Filmul „Boogie\", de Radu Muntean, a primit trei premii din partea Uniunii Cineaştilor (UCIN), pentru regie, cea mai bună interpretare masculină şi cea mai bună interpretare feminină, distincţiile fiind acordate în cadrul unei ceremonii care a avut loc ieri, la Cinema Studio din Bucureşti. Premiile pentru interpretare masculină şi feminină au fost acordate celor doi actori din „Boogie\", Dragoş Bucur, respectiv Anamaria Marinca.
Filmul „Restul e tăcere\", de Nae Caranfil, a obţinut premiul special al juriului, o menţiune de onoare pentru actriţa Ioana Bulcă şi premiul pentru scenografie-decoruri (Călin Papură). Filmul „Nunta mută\" a primit trei distincţii din partea UCIN, pentru Opera Prima, acordată lui Horaţiu Mălăele, pentru coloana sonoră (Alexandru Andrieş şi inginerul de sunet Tiberiu Borcoman) şi pentru imagine (Vivi Drăgan Vasile). Radu Gabrea primit premiul pentru scenografie, pentru „Rumenye, Rumenye\", partea a doua. Cineastul a precizat că a scris scenariul împreună cu Magdalena Schubert. De asemenea, un alt film al lui Radu Gabrea, „Cocoşul decapitat\", a primit premiul pentru scenografie-costume (Svetlana Mihăilescu). Premiul pentru montaj a fost acordat lui George Dorobanţu, pentru filmul „Elevator\".
Thomas Ciulei a primit premiul pentru cel mai bun lungmetraj documentar, pentru „Podul de flori\". Premiul pentru carte de filmologie i-a revenit lui Bujor T. Rîpeanu, pentru „Filmat în România: Filmul documentar 1897 - 1948\". Au mai fost acordate două menţiuni pentru cărţi despre cinematografie: Iulianei Constantinescu, pentru volumul „Ultima frontieră\" şi lui Doru Niţescu, pentru „Il cinema-menzogna\". Premiile pentru lungmetraj/carte de film au fost acordate de un juriu format din Alexa Visarion (preşedinte), Carmen Galin, Irina Petrescu, Ştefan Antonescu, Sotir Caragaţă, Adrian Drăguşin şi Cornel Mihalache. De asemenea, UCIN a acordat premii pentru scurtmetraj, juriul acestei secţiuni fiind format din Laurenţiu Damian, Viorica Bucur, Mihai Şurubaru, Dinu Tănase, Otto Urbanschi şi Ştefan Velenciuc.
Premiul special al juriului a fost acordat scurtmetrajului „Regele nu moare\", realizat de Lucia Hossu Longin, în regia lui Dan Necşulea. Lucia Hossu Longin a declarat că realizarea filmului a durat zece ani, pînă cînd a reuşit să intre în casa fiicei lui Eugene Ionesco, Marie-France Ionesco. „Aceasta este prima recunoaştere românească a filmului\", a spus Lucia Hossu Longin, referindu-se la premiul UCIN.
Premiul pentru regie i-a revenit lui Cornel Mihalache, pentru scurtmetrajul „Căpşuni în aprilie\", în timp ce premiul pentru imagine a fost acordat lui Ilie Valentin, pentru „Băieţii răi\". Premiul pentru scenariu i-a revenit lui Stelian Tănase, pentru „Descriptio Moldaviae\", iar premiul pentru documentar a ajuns la Tudor Giurgiu, pentru „Nunţi, muzici şi casete video\". Totodată, premiul pentru cel mai bun scurtmetraj de animaţie a fost acordat lui Alexandru Grubenco, pentru „Marile speranţe\", în timp ce premiul pentru Opera Prima a fost acordat Clarei Mărgineanu pentru scurtmetrajul „Zavaidoc\".
De asemenea, la categoria scurtmetraj, juriul a mai acordat două menţiuni, lui Octavian Frecea, pentru animaţia „Cîntecul inocenţei\" şi lui Octavian Brînzei, pentru documentarul „Dăruind vei dobîndi\". UCIN a mai acordat trei menţiuni speciale pentru întrega carieră, actorului Mircea Albulescu, scenaristei Silvia Kerim şi regizorului Şerban Marinescu.