Boxerii care vor participa la turneul masculin din cadrul Jocurilor Olimpice vor lupta fără cască pe cap, pentru prima oară în ultimii 32 de ani, a decis Comitetul Executiv al Comitetului Internațional Olimpic (CIO), care a ratificat schimbarea de regulament adoptată de Federația Internațională de Box Amator (AIBA). Pentru boxul feminin, purtarea căștii în ring la Jocurile Olimpice rămâne în continuare obligatorie. AIBA autorizase renunțarea la cască în întrecerile desfășurate sub egida sa încă de acum trei ani, însă pentru ca această regulă să fie valabilă și la turneul olimpic era nevoie de aprobarea executivului CIO.
CIO a precizat că AIBA i-a prezentat rezultatele cercetărilor medicale care demonstrează că fără cască se înregistrează mai multe comoții cerebrale decât în absența acesteia. „AIBA ne-a furnizat date medicale și tehnice care arată că numărul de comoții cerebrale este mai scăzut fără cască. Ei au făcut multe cercetări în ultimii trei ani. Regula va fi pusă în aplicare la JO de la Rio”, a precizat purtătorul de cuvânt al CIO, Mark Adams. Boxerii au început să poarte cască în ring la Jocurile Olimpice din 1984, desfășurate la Los Angeles. La Campionatele Mondiale din 2013, pugiliștii s-au putut înfrunta fără protecție la cap, așa cum s-a întâmplat apoi și la Jocurile Commonwealth-ului din 2014.
Comitetul Internațional Olimpic a precizat, totodată, că o altă propunere a conducerii AIBA, aceea de a permite participarea boxerilor profesioniști la Jocurile Olimpice, nu s-a luat încă în discuție. Președintele AIBA a anunțat deja că intenționează să permită boxerilor profesioniști să evolueze la turneul olimpic de la Rio.
Wu Ching-Kuo a programat o reuniune extraordinară a AIBA în luna mai, pentru a vota această propunere, care a scindat lumea boxului. Mauricio Sulaiman, conducătorul World Boxing Council (WBC), una dintre cele mai puternice organizații din boxul profesionist, a criticat dur această propunere, afirmând că AIBA „nu are nicio idee despre ceea ce reprezintă boxul”, și a lansat un avertisment în legătură cu pericolul confruntărilor dintre experimentații pugiliști profesioniști și cei amatori, în cazul în care propunerea va fi validată.
RONALD GAVRIL AR PUTEA BOXA LA RIO DE JANEIRO
Conform președintelui Federației Române de Box, Vasile Cîtea, participarea boxerilor profesioniști la JO 2016 poate deveni realitate dacă AIBA va obține acordul federațiilor naționale cu prilejul Congresului Extraordinar programat în luna aprilie, la Lausanne. Congresul AIBA va stabili și criteriile de eligibilitate a boxerilor profesioniști pentru participarea la turneele de calificare, programate în luna iunie.
„Este o provocare, nici noi nu avem prea multe informații în acest moment despre acest proiect, dar îl susținem. După mine, echitabil ar fi să participe boxerii cu maximum 20-30 de meciuri la profesionism”, a declarat Cîtea. El a precizat că Ronald Gavril (29 de ani, 15 victorii și o înfrângere în palmares la categoria supermijlocie) s-a arătat deja interesat să boxeze la JO 2016 și că fostul campion mondial IBF Lucian Bute a declinat participarea. „Am auzit că AIBA l-ar fi contactat pe Lucian Bute, dar el a declinat participarea la turneele de calificare, pe motiv că în trei reprize abia se încălzește. Noi avem însă și alți boxeri profesioniști de valoare, cum sunt Bogdan Dinu, Alexandru Marin, Răzvan Cojanu și alții”, a precizat Vasile Cîtea.
România are un singur boxer calificat pentru Rio, supergreul Mihai Nistor. Gavril ar putea evolua la una dintre categoriile mijlocie (75 kg) sau semigrea (81 kg), în funcţie de ce va face Bogdan Juratoni la turneele de calificare. Fiecare ţară poate califica un singur boxer de categorie, iar Juratoni va ataca înaintea lui Gavril calificările de la categoria 75 kg.
Boxerii profesioniști vor trebui să se înscrie la categoriile de la amatori în turneul de calificare, găzduit cel mai probabil de Baku, unde meciurile vor fi de trei reprize a câte trei minute. La JO 2016, turneul olimpic de box masculin se desfășoară la 10 categorii de greutate, iar cel feminin la numai trei categorii. Pentru Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, boxul are rezervate 250 de locuri: 187 destinate amatorilor şi 63 profesioniştilor. Manny Pacquaio şi Vladimir Kliciko şi-au manifestat deja interesul pentru competiţia de la Rio, în timp ce Floyd Mayweather a spus că nu dorește să participe.
Citește și:
Pugilistul Ronald Gavril vrea să lupte pentru un titlu mondial în 2016