Intervenţie rapidă a vedetelor Grupului de Nave Sulina pentru interceptarea unei ţinte suspecte, aflată la 113 kilometri travers de localitatea Sfântu Gheorghe. Alarma a fost dată în noaptea de duminică spre luni, la câteva zeci de minute după miezul nopţii, de specialiştii Sistemului Complex de Observare, Supraveghere şi Control al Traficului de la Marea Neagră (SCOMAR). Poliţiştii de frontieră au fost informaţi că este posibil ca un pescador să desfăşoare activităţi de pescuit în zona exclusiv economică a României. La ora 5.35, o ambarcaţiune a Gărzii de Coastă a interceptat nava în zona indicată de sistemul de supraveghere. Poliţiştii de frontieră au stabilit că este vorba de un pescador sub pavilion Turcia, cu nouă marinari turci la bord. Comandantul navei le-a declarat anchetatorilor că a intrat în apele teritoriale din cauza unei defecţiuni la motor. Când au început cercetările, oamenii legii au descoperit, în locul defecţiunii la motor, peste 600 de kilograme de calcan proaspăt, adăpostite în magazia pescadorului. Comandantul navei nu a putut să le prezinte poliţiştilor de frontieră niciun document de identitate sau carnet de marinar şi nici licenţă sau orice fel de act care să justifice activitatea de pescuit. Oficialii Gărzii de Coastă spun că pescadorul a fost escortat până în portul Sulina, pentru continuarea cercetărilor, şi că aceasta este prima „captură“ de la începutul anului.
Tot sâmbătă noaptea, poliţiştii de frontieră constănţeni au găsit, în timpul unei misiuni de patrulare, 600 de metri de plase de pescuit din relon, abandonate în Marea Neagră. În plase au fost găsite 76 kilograme de calcan.
FOCURI DE ARMĂ Ultimul pescador a fost prins în apele teritoriale ale României anul trecut, la începutul lunii octombrie. Atunci, poliţiştii de frontieră au fost nevoiţi să tragă şapte focuri de avertisment pentru a reţine un pescador turcesc. Nava suspectă a fost interceptată la aproximativ 47 mile marine travers de localitatea Sfântu Gheorghe. Oamenii legii au găsit la bordul navei câteva sute de plase de pescuit tip monofilament şi comercial, pentru calcan, în lungime totală de 14.400 metri. Marinarii turci nu au putut prezenta documente legale pentru desfăşurarea activităţilor de pescuit în zona de competenţă a Gărzii de Coastă. Pescadoarele turceşti vin la braconat pentru că afacerea cu calcan este foarte profitabilă, un kilogram din această specie ajungând să se vândă pe piaţa lor cu 30-40 de euro.