Brad Pitt, periculos de sincer

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Brad Pitt, periculos de sincer

Monden 24 August 2010 / 00:00 543 accesări

Actorul Brad Pitt a spus că, dacă ar fi preşedintele SUA, s-ar gândi la executarea celor responsabili pentru scurgerea de petrol din Golful Mexic, relatează Sky News. Starul din “Fight Club” şi “Ocean\'s Eleven” a spus că în general este împotriva pedepsei cu moartea, dar, dacă ar putea, în acest caz ar face o excepţie. El a făcut declaraţia în timpul unui documentar despre urmările uraganului Katrina, ce va fi difuzat în SUA, în această seară. Actorul a participat la realizarea documentarului regizat de Spike Lee, ce va marca cinci ani de la uraganul devastator, iar Brad Pitt este implicat puternic în reconstruirea oraşului New Orleans.

Între timp, fondul de 20 de miliarde de dolari creat de BP pentru compensarea victimelor deversării petroliere din Golful Mexic şi-a început, ieri, activitatea, administratorul independent fiind deja acuzat că a stabilit un regulament incorect pentru împărţirea banilor. Kenneth Feinberg, avocatul american care a gestionat şi ajutoarele distribuite în SUA după atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001, a anunţat că toţi cei care au suferit pierderi financiare din cauza dezastrului pot solicita daune şi a promis că reclamanţii se vor bucura de tratament mai generos decât dacă ar da în judecată grupul petrolier. Administratorul independent al fondului BP a arătat că va încerca să soluţioneze plângerile individuale în mai puţin de 48 de ore şi pe cele depuse de firme în maximum şapte zile. BP a creat fondul în luna iunie, după insistenţele Casei Albe de a găsi o soluţie pentru cei care au suferit pierderi din cauza deversării. Turismul, pescuitul şi alte sectoare economice de pe ţărmul american al Golfului Mexic sunt încă afectate sever de dezastru.

Deversarea a început în luna aprilie după o explozie la platforma petrolieră Deepwater Horizon, în urma căreia au murit 11 angajaţi. Puţul deteriorat a fost sigilat în luna iulie. Feinberg a fost desemnat administrator al fondului datorită bunei reputaţii dobândite la conducerea fondului de compensare a victimelor 9/11 şi în poziţia de “ţar al salariilor” de pe Wall Street, din care a reglementat remuneraţiile directorilor executivi ai companiilor care au primit ajutor de stat în SUA. Fondul BP s-ar putea dovedi însă o provocare mai dificilă, potrivit experţilor din industria asigurărilor, care susţin că determinarea corectă a daunelor datorate firmelor va fi foarte complicată. Feinberg a fost deja acuzat de incorectitudine, de procurorul general al statului Florida, Bill McCollum, după ce a stabilit o perioadă de şase luni în care persoanele şi firmele care solicită ajutor de urgenţă de la fond pot da BP în judecată, separat. După trecerea acestei perioade, reclamanţii ar renunţa la dreptul de a intenta acţiuni în instanţă împotriva companiei. McCollum a declarat că regula favorizează BP, iar procedura definită în acest fel pare chiar mai puţin generoasă faţă de victime decât procesul prin care BP a acordat până acum daune. BP a plătit, până acum, daune de 375 milioane de dolari, sumă care nu va fi decontată din cele 20 de miliarde de dolari alocate fondului.

Taguri articol


12