Două produse preparate de oierii din zona de munte a judeţului Bistriţa-Năsăud, \"brânza în bărbânţă\" şi \"laptele acru\", au fost atestate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), acestea fiind 100% ecologice. Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor Montani de Ovine Dealul Negru, Vasile Turculeţ, a declarat, ieri, că \"brânza în bărbânţă\" se produce la stânele din Munţii Rodnei, iar \"laptele acru\" este specific Someşului Superior. \"Bărbânţa este un vas din doage, de forma unui butoiaş, folosit pentru păstrarea diferitelor produse cum ar fi laptele sau brânza. Cercurile acestui vas sunt tot din lemn, iar brânza stă în bărbânţa aceea şi are un gust deosebit. Aşa se păstreză la stânele din judeţul nostru\", a afirmat Turculeţ. El a spus că al doilea produs tradiţional atestat de ciobanii din judeţ este \"laptele acru\". Acesta este făcut din lapte de oaie care se fierbe, apoi este lăsat să se răcească peste care se toarnă alt lapte proaspăt. După circa o zi, primeşte consistenţa smântânii. Vasile Turculeţ a afirmat că ambele produse tradiţionale au fost prezentate la Seminarul regional mountain TRIP, desfăşurat recent, a cărui temă a fost \"Bucate din Carpaţi: de la ferma ta pe masa fiecăruia!\" şi s-au bucurat de un real succes. \"Tuturor le-au plăcut atât brânza în bărbânţă, cât şi laptele acru. Sunt produse 100% naturale, fiind obţinute de pe păşunile alpine unde nu se dă cu niciun fel de îngrăşământ. De aceea au fost recunoscute şi atestate şi de Ministerul Agriculturii\", a spus el. Potrivit sursei citate, cele două produse pot fi cumpărate doar prin comandă, ciobanii neavând o piaţă de desfacere consacrată. \"Cine vrea să le cumpere, apelează la noi şi noi îl punem în legătură directă cu producătorul. Nu avem niciun beneficiu ca asociaţie, doar vrem să îi ajutăm pe ciobani să vândă\", a declarat Turculeţ.