Braţul bionic cu simţ tactil

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Braţul bionic cu simţ tactil

Monden 03 Februarie 2007 / 00:00 648 accesări

Femeia care a fost supusă primului transplant de braţ bionic coordonat prin puterea gîndului şi-a recăpătat simţul tactil, graţie unei noi operaţii chirurgicale. Claudia Mitchell, de 26 de ani, fost ofiţer în marina americană, şi-a pierdut braţul stîng în urma unui accident de motocicletă. Femeia şi-a recăpătat abilitatea de a efectua sarcini simple, precum porţionatul alimentelor, după ce i s-a pus proteza bionică, dezvoltată de echipa de medici de la Institutul de Reabilitare din Chicago, din Statele Unite.

Membrele bionice funcţionează prin redirecţionarea unor nervi care se aflau odată în mînă. Nervii sînt redirecţionaţi din umăr în piept unde se dezvoltă în muşchi. De aici, comenzile sînt direcţionate în braţul bionic cu ajutorul unor electrozi conectaţi la un computer. Medicii i-au redirecţionat capetele nervilor mîinii la un fragment de piele de pe piept şi astfel femeia a putut să îşi recapete şi simţul tactil. O nouă analiză a braţului a scos la iveală faptul că pacienta poate controla membrul prin puterea gîndului şi că poate efectua sarcinile de patru ori mai repede decît dacă ar fi avut o proteză convenţională.

Dispozitivul costă circa 48.000 de euro, operaţia durează aproximativ cinci ore, iar pacientul trebuie să aştepte în jur de cinci luni pentru ca braţul să devină funcţional. Tehnologia este extrem de utilă militarilor care au suferit amputări ale membrelor în războaiele din Irak şi Afganistan. Primul prototip de braţ bionic a fost aplicat în urmă cu patru ani lui Jesse Sullivan, căruia i s-au amputat ambele braţe.



12