Brazi şi molizi de vânzare, la Romsilva

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Brazi şi molizi de vânzare, la Romsilva

Eveniment 20 Noiembrie 2014 / 00:00 2591 accesări

A venit sezonul de cumpărat brazi. Pentru cei care vor să simtă miros proaspăt de brad în casă, Romsilva anunţă că vor fi scoşi la vânzare aproape 36.000 de brazi şi peste 30.000 de molizi. Preţurile sunt ca şi anul trecut. Toţi pomii provin din pepiniere şi din tăieri din pădurile unde regenerările naturale au o densitate excesivă, urmărindu-se crearea unor arborete durabile, precum şi din culturi specializate de unde se recoltează an de an pomi de Crăciun. Aceștia vor fi puşi la dispoziţia cetăţenilor şi agenţilor economici chiar la ocoalele Regiei, majoritatetea fiind achiziţionaţi direct de populaţie, a precizat şeful Serviciului producţie din Romsilva, Sabin Bratu.

ACELEAŞI PREŢURI Preţurile de vânzare sunt aceleaşi cu cele din 2013: pentru molid - între 10 lei, la pomii înalţi de 0,7 m - 1,3 m, şi 20 lei, la cei cu o înălţime de 2,01 m - 3 m, şi pentru brad - între 20 de lei la exemplarele de 0, 7 m - 1,3 m şi 30 lei la cele cu o înălţime de 2,01 m - 3 m, preţurile fiind fără TVA. Solicitările pentru exemplare cu înălţimi mai mari de 3 metri sunt considerate comenzi speciale, iar preţul se aprobă de fiecare direcţie silvică în parte, pornind de la tariful minim de 20 lei/m, se arată în comunicatul Romsilva. Astfel, cetăţenii care merg direct la cel mai apropiat ocol al Romsilva să-şi ia pom de Crăciun vor plăti pe un brad între 24,8 şi 37,2 lei, iar pentru un molid - între 12,4 şi 24,8 lei, arborii având o înălţime de până la 3 metri. Dacă vor cumpăra aceeaşi pomi din pieţe, pot plăti un adaos comercial. Cei care doresc să cumpere un pom de Crăciun în ghiveci, pentru a-l replanta apoi, pot merge la pepinierele silvice unde sunt cultivaţi puieţi ornamentali, care nu au însă destinaţia de pomi de Crăciun, ei fiind comercializaţi tot timpul anului pentru grădini, a explicat Bratu.

Un pom de Crăciun creşte suficient pentru a putea fi recoltat şi pus pe piaţă în 7 - 8 ani, a mai precizat Bratu. Astfel, puţini pomi de la Romsilva ajung în pieţe, restul fiind de la alţi administratori de păduri şi proprietari de plantaţii din ţară şi din import.

Taguri articol


12