Brazilienii de la Şcoala de Samba „Vai-Vai” s-au rugat la Mănăstirea Sf. Andrei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Brazilienii de la Şcoala de Samba „Vai-Vai” s-au rugat la Mănăstirea Sf. Andrei

Cultură 29 Iulie 2009 / 00:00 764 accesări

Pentru celebra şcoală braziliană de samba „Vai - Vai” din Sao Paolo, ziua de ieri a fost una specială. Cei aproximativ 40 de membri ai grupului care aduc ritmurile latino fierbinţi, de miercuri pînă duminică, în piaţeta Cazinoului din staţiunea Mamaia, au trăit o experienţă inedită, care le-a oferit şansa de a lua contact şi cu viaţa cultural-religioasă dobrogeană. La iniţiativa primarului municipiului Constanţa, Radu Mazăre, dansatorii şi instrumentiştii celebrului grup brazilian „Vai - Vai” au vizitat cîteva monumente laice şi religioase reprezentative pentru poporul român. Ei au vizitat muzeul din Adamclisi şi Monumentul Triumfal „Tropaeum Traiani”, considerat de Grigore Tocilescu „actul de naştere dăltuit în piatră al poporului român”, de la a cărui ridicare se vor aniversa, la 14 august, 1.900 de ani, dar şi Mănăstirea „Peştera Sfîntului Apostol Andrei”, considerată „poarta creştinismului în România”.

Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional (DJCCPCN) Constanţa s-a ocupat de stabilirea acestui traseu, verificat ca fiind cel mai potrivit pentru cele cîteva ore pe care le-au avut la dispoziţie brazilienii. „Am ales să vizităm Muzeul Tropaeum Traiani şi Monumentul Triumfal de la Adamclisi, reprezentative pentru cultura noastră dobrogeană. Dincolo de valoarea istorică, trebuie apreciată valoarea artistică, de neegalat, a acestor basoreliefuri, gîndite pentru a înconjura Tropaeum Traiani, opera mareului arhitect Apolodor din Damasc”, a specificat directorul DJCCPCN, Daniela Ţurcanu-Caruţiu.

Mariana Petruţ, conservator la Muzeul Tropaeum Traiani, le-a explicat brazilienilor că Monumentul Triumfal de la Adamclisi este considerat actul de naştere al poporului român. Totodată, exoticii vizitatori au aflat că monumentul este unic în lume, particularitate care este dată de elementele figurative care îl înconjoară. Impresionaţi de ceea ce au văzut, brazilienii nu au ratat ocazia să atingă metopele originale aflate în muzeu şi să se pozeze avînd ca fundal piesele pe care le adăposteşte muzeul din centrul localităţii Adamclisi, inaugurat în 1977. Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Daniela Ţurcanu-Caruţiu, le-a vorbit celor prezenţi despre obiceiul romanilor de a reda în piatră scenele victorioase, cu ajutorul celor mai de seamă sculptori, îndemnîndu-i pe vizitatori să fie atenţi la valoarea artistică a metopelor, dincolo de valoarea lor istorică.

Vizitînd Monumentul Triumfal „Tropaeum Traiani”, inaugurat în 109, componenţii şcolii de samba „Vai - Vai” au dorit să afle care sînt piesele originale şi au vrut să-şi noteze chiar numele lui Apolodor din Damasc, arhitectul care a ridicat monumentul. Exoticii vizitatori au atras atenţia celor prezenţi prin modul lor expansiv de a-şi exprima admiraţia faţă de construcţia triumfală şi s-au pozat, în grup, chiar pe treptele monumentului.

Impresionaţi de povestea Sfîntului Apostol Andrei

Brazilienii au fost deosebit de impresionaţi de ceea ce au văzut la Mănăstirea „Peştera Sfîntului Apostol Andrei”. Buni catolici, „turiştii” din Sao Paolo au fost emoţionaţi de caracterul puternic şi de sfîrşitul martiric al Celui Dintîi Chemat dintre Apostoli, Andrei, creştinătorul românilor, ascultînd cu deosebit interes informaţiile oferite de părintele ieromonah Visarion, ghidul mănăstirii. În Peştera Sfîntului Andrei, ei s-au rugat şi chiar au urmat tradiţia locului, punînd în stîncile grotei, înnegrite de fum, bileţele pe care şi-au scris dorinţele. După vizitarea bisericii, aceştia au dorit să vadă şi biserica ortodoxă unde se ţin slujbele, impresionaţi fiind de pictura din interior.

„Este foarte interesant pentru o altă cultură, cum e cea braziliană, să ia contact cu Dobrogea şi cu această cultură care are o valoare meditativă, a civilizaţiilor antice, greceşti, romane, bizantine, reprezentată prin monumente laice şi religioase. Directorul şcolii „Vai - Vai”, Claudio Norberto, a spus că, la Adamclisi, cu toţii au simţit istoria şi energia locului. Artiştii brazilieni au fost impresionaţi de povestea Sfîntului Apostol Andrei, de efortul de a-i creştina pe păgîni şi de martirajul său. La finalul vizitei, brazilienii de la şcoala de samba „Vai - Vai” i-au mulţumit pentru ospitalitate stareţului Mănăstirii „Peştera Sfîntului Apostol Andrei”, părintele arhimandrit Cosma.

După acest periplu cultural, activitatea membrilor şcolii de dans „Vai - Vai” va continua. Exoticii dansatori şi instrumentişti din Sao Paolo vor aduce ritmurile ferbinţi de samba în cea mai frumoasă staţiune a litoralului românesc, Mamaia, în fiecare săptămînă, la lăsarea serii, de miercuri pînă duminică, pe scena amplasată în piaţeta Cazinoului.



12