Generalul Philip Breedlove, fostul comandant suprem al forţelor NATO în Europa, a plănuit în secret să învingă reticenţa preşedintelui Obama de a escalada tensiunile militare cu Rusia privind războiul din Ucraina în 2014, potrivit unor informaţii obţinute după spargerea contului său de Gmail. Informaţiile din e-mailurile găsite au fost publicate pe site-ul DC Leaks şi citate de The Intercept. Obama a rezistat presiunii politice din partea membrilor Congresului şi armatei de a oferi ajutor militar letal Guvernului ucrainean, temându-se că acest lucru ar genera o mai mare vărsare de sânge şi ar justifica incursiunile mai mari în ţară ale forțelor preşedintelui Vladimir Putin. În timpul sesiunilor de informare ale Congresului, Breedlove a contrazis administraţia Obama privind situaţia din Ucraina, ceea ce a condus la speculaţii cu privire la un conflict între general şi Obama.
Dintr-un schimb de mesaje care a avut loc în 2014, se deduce că Breedlove a solicitat întâlniri cu fostul secretar de stat Colin Powell, pentru a-i cere sfaturi despre cum să pună presiune pe adminstraţia Obama încât aceasta să adopte o postură mai agresivă împotriva Rusiei. ”S-ar putea să mă înşel, însă eu nu văd actuala administraţie de la Casă Albă angajată în mod real să colaboreze cu Europa / NATO. Sincer, cred că noi reprezentăm o sursă de preocupare, adică o ameninţare că am putea atrage SUA într-un conflict, în loc de a reprezenta o oportunitate, în calitatea de aliaţi destul de puternici şi constanţi”, i-a scris Breedlove într-un e-mail lui Powell, care a răspuns că îi acceptă invitaţia de a se întâlni pentru a discuta această chestiune. “Doresc sfatul dumneavoastră în două aspecte - cum să prezint această oportunitate într-o perioadă în care toate privirile sunt îndreptate permanent asupra reţelei teroriste Stat Islamic şi, doi, cum să colaborez personal cu actualul preşedinte al SUA”, a continuat acesta. Breedlove a încercat să influenţeze administraţia Obama prin mai multe canale, trimiţând e-mailuri cadrelor universitare şi unor oficiali militari retraşi din funcţie, inclusiv fostului comandant suprem al NATO Wesley Clark, pentru a cere ajutorul în construirea pledoariei privind suplimentarea asistenţei militare pentru forţele ucrainene care se confruntau cu separatiştii pro-ruşi. ”Cred că actualul preşedinte al SUA ne vede ca pe o ameninţare care trebuie minimizată, adică, nu mă implicaţi într-un război????”, a scris Breedlove într-un e-mail către Harlan Ullman, un important membru al Consiliului Atlantic, descriindu-şi încercarea de a-l determina pe Powell să îl ajute să îl influenţeze pe Obama. “Având în vedere instrucţiunile lui Obama date dumeavoastră de a nu începe un război, ar putea fi dificil să facem această idee acceptată”, a răspuns Ullman, câteva luni mai târziu, într-o altă serie de e-mailuri despre eforturile lui Breedlove de a “influenţa, a ademeni, a convinge sau a constrânge SUA să reacţioneze faţă de Rusia”.
Breedlove nu a răspuns solicitării de a comenta aceste aspecte. El a demisionat din funcţia de comandant suprem al forţelor NATO în Europa, în luna mai, şi s-a retras din funcţie vineri, 1 iulie.