Breivik a dat în judecată statul norvegian pentru... tratament inuman în închisoare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Breivik a dat în judecată statul norvegian pentru... tratament inuman în închisoare

Externe 15 Martie 2016 / 18:15 784 accesări

Anders Behring Breivik, care a ucis 77 de persoane în Norvegia, în 2011, s-a prezentat în fața justiției, marți, în prima zi a procesului pe care l-a intentat statului, privind condițiile de detenție, relatează Reuters. Tuns scurt, în costum de culoare închisă, Breivik a intrat în sala de judecată, s-a întors după câteva momente spre presă și a executat salutul nazist. Extremistul de dreapta a apărut în public pentru prima dată de la procesul din 2012. În această perioadă, el a primit doar o vizită, a mamei lui, care a avut permisiunea de a intra în închisoare și care l-a îmbrățișat cu puțin timp înainte de a muri de cancer, în 2013.

Breivik, în vârstă de 37 de ani, va argumenta că izolarea lui în închisoarea din Skien încalcă o interdicție privind tratamentul inuman și degradant, potrivit Convenției Europene a Drepturilor Omului. El dorește să aibă contact cu alți oameni, a declarat presei avocatul lui Breivik, Oeystein Storrvik, înainte de procesul din 15-18 martie. Verdictul judecătorului va fi dat în săptămânile următoare. Breivik a ucis opt persoane, cu o bombă, la Oslo, în iulie 2011 și a împușcat mortal alte 69 pe o insulă, în apropiere, multe dintre victime fiind adolescenți. El execută pedeapsa maximă cu închisoarea din Norvegia, 21 de ani, care poate fi prelungită. În închisoare are o celulă cu trei camere, un televizor și un calculator, fără acces la internet. El are acces în curtea închisorii, pentru mișcare, și se întâlnește numai cu gărzile și personalul medical, iar avocatul său vorbește cu el prin geam. Autoritățile norvegiene menționează că, într-un manifest despre convingerile sale antimusulmane, Breivik a scris că ”închisorile sunt considerate un loc ideal de recrutare în scopuri politice” și că alți deținuți l-ar putea ataca. Avocatul Storrvik a explicat că un semn al suferinței lui Breivik este incapacitatea de a se concentra asupra studiilor universitare pe care le-a început prin corespondență, anul trecut.

Storrvik s-ar putea adresa CEDO, în cazul unui eșec în fața justiției norvegiene. În 2014, CEDO a sancționat Turcia, de exemplu, pentru tratament inuman la adresa lui Abdullah Ocalan, fondator al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care a fost ținut în izolare timp de un deceniu, până în 2009. Prin comparație, Carlos Șacalul, renumitul terorist venezuelean condamnat la închisoare pe viață în Franța, a pierdut procesul în care invoca tratament inuman, în 2005. Tribunalul a decis că a avut acces la familie și avocați, deși a fost separat de alți deținuți.

Citește și:

Lector universitar... terorist

Anders Breivik va da în judecată statul norvegian

Anders Breivik se consideră „torturat” de statul norvegian

Scrisorile lui Breivik, blocate de Administraţia Penitenciarelor din Norvegia



12