Justiţia norvegiană a dispus vineri plasarea sub observare psihiatrică a lui Anders Behring Breivik, autorul atacurilor soldate cu 77 de morţi în Norvegia în luna iulie, pentru a-i ajuta pe experţi să determine starea mentală a acestuia înaintea deschiderii procesului. O monitorizare psihiatrică cvasipermanentă a lui Anders Behring Breivik ar urma să ofere informaţii preţioase care ar fi dificil de obţinut în alt mod, a precizat Tribunalul din Oslo. Extremistul de dreapta a fost declarat deja psihotic şi, prin urmare, aflat în situaţia de a nu putea răspunde penal, de o primă expertiză oficială realizată anul trecut, însă, confruntată cu protestele declanşate de acest diagnostic, justiţia a dispus noi examinări.
Cei două noi experţi psihiatri, cu care Breivik refuză să coopereze, au cerut la sfârşitul luni ianuarie internarea sa temporară într-un centru psihiatric pentru ca faptele şi gesturile sale să poată fi monitorizate. Chiar dacă a spus că respinge 80% din primul raport psihiatric, extremistul de 32 de ani s-a opus atât unei noi expertize, cât şi punerii sale sub observaţie. Vineri, tribunalul a acceptat cererea experţilor şi a dat undă verde punerii lui Breivik sub observaţie timp de patru săptămâni, în cadrul închisorii Ila şi nu a unităţii specializate Dikemark la sud-vest de Oslo, din motive de securitate. În practică, specialişti de la Dikermark vor lucra în închisoarea Ila, unde comportamentul lui Breivik va fi urmărit pe parcursul unei mari părţi a zilei. Observaţiile specialiştilor îi vor ajuta apoi pe cei doi experţi psihiatri să ajungă la o concluzie, care trebuie stabilită înainte de 10 aprilie, cu doar câteva zile înainte de deschiderea procesului programată pentru 16 aprilie.
La 22 iulie, deghizat în poliţist, Breivik a deschis focul timp de peste o oră aspra unei reuniuni a tinerilor laburişti pe insula Utoeya, în apropiere de Oslo, după ce a detonat o bombă în apropiere de sediul Guvernului norvegian. Aceste atacuri, cele mai sângeroase comise în Norvegia după cel de-al doilea război mondial, s-au soldat cu 77 de morţi, printre care extrem de mulţi adolescenţi.