Anders Behring Breivik, de 32 de ani, acuzat pentru masacrul din 22 iulie, din Norvegia, vrea să fie examinat de psihiatri japonezi. Breivik crede că un japonez ar înţelege mai bine decât un european conceptul său de onoare, a declarat avocatul lui. Breivik, care a recunoscut atât atentatul din Oslo, cât şi masacrul de pe insula Utoya, a fost interogat vineri, timp de zece ore şi el ar fi cerut demisia Guvernului Stoltenberg, pentru a accepta să dea detalii despre atacurile comise. În imaginaţia sa, pe moneda naţională a ţării ar trebui să fie portretul său. Şi în manifestul său de 1.500 de pagini, Breivik a scris că la proces va cere controlul forţelor armate, al Guvernului şi al Parlamentului. El a mai avut şi alte cereri, atât de absurde încât poliţia a spus că din respect pentru familiile victimelor nu le va face publice.
Între timp, s-a descoperit că un cuplu de lesbiene a salvat 40 de copii aflaţi pe insula Utoya în momentul în care Breivik a deschis focul asupra participanţilor la o tabără de vară a laburiştilor. Hege Dalen şi Toril Hansen luau prânzul în partea opusă a insulei Utoya de tabăra unde Breivik a deschis focul. În momentul atacului, copiii au început să se arunce în apă, încercând să se îndepărteze de atacator. După ce au văzut ce se întâmplă, cele două femei au sărit în barca lor şi i-au ajutat pe copii să ajungă în siguranţă pe malul opus. Ele au făcut patru drumuri cu barca, salvând 40 de copii. Ele au observat că mai multe gloanţe au atins barca.
Premierul norvegian, Jens Stoltenberg, şi-a avertizat compatrioţii să nu lanseze o ”vânătoare de vrăjitoare” şi i-a îndemnat să dea dovadă de reţinere şi toleranţă, după atacurile din 22 iulie, soldate cu cel puţin 77 de morţi. Un sondaj dat publicităţii luni arată că presiunea publică în Norvegia pentru înăsprirea pedepselor pentru infracţiunile grave este în curs de intensificare. Studiul, realizat pentru cotidianul ”Verdens Gang”, afirmă că 65% dintre norvegieni cred că pedepsele prevăzute prin lege sunt prea blânde iar peste jumătate au declarat că opiniile lor s-au înăsprit după masacru.