Înalta Curte de Justiție de la Londra a respins joi contestația formulată de doi cetățeni britanici expatriați care nu pot vota la referendumul din 23 iunie privind rămânerea sau nu a Marii Britanii în Uniunea Europeană, după ce aceștia au solicitat modificarea prevederii legislative ce nu acordă drept de vot britanicilor care trăiesc în străinătate de peste 15 ani.
Harry Shindler, un fost combatant în Al Doilea Război Mondial, acum în vârstă de 94 de ani, rezident din 1992 în Italia, și Jacquelyn MacLennan, o avocată rezidentă în Belgia, au contestat decizia guvernului de a-i exclude de la referendum din 23 iunie pe britanicii care trăiesc în afara țării de peste 15 ani. Cei doi reclamanți au susținut că interdicția încalcă dreptul la libera circulație în UE.
Prevederea din legea privind referendumul, preluată din legislația electorală britanică, nu constituie o restrângere a liberei circulații, a decis însă judecătorul David Lloyd Jones.
Partidul Conservator, aflat la guvernare, s-a angajat în programul electoral să elimine această interdicție de vot pentru britanicii care locuiesc în străinătate de peste 15 ani, promisiune încă neonorată.
Conform cifrelor oficiale, peste 1,2 milioane de britanici trăiesc într-un alt stat al Uniunii Europene, neexistând însă posibilitatea de a ști câți dintre ei se află de peste 15 ani în această situație.