Decizia Londrei privind ieşirea din UE ar putea afecta relaţiile comerciale dintre Marea Britanie şi SUA, în contextul în care aproape 40% dintre firmele americane analizează posibilitatea de a-şi muta sediile în ţări europene, iar două treimi revizuiesc opţiunile de investiţii, relevă un studiu.
Producătorii de alimente şi băuturi, precum şi firmele de servicii financiare au tendința cel mai mult să îşi mute sediile în state UE, la polul opus fiind companiile active în domeniul aerospaţial, potrivit studiului elaborat de grupul de avocatură Gowling WLG şi citat de Reuters. Aproape toate cele 533 de companii vizate de studiu admit că vor solicita susţinere dintr-o terţă parte în perioada de tranziţie a Marii Britanii în relaţia cu UE. ”Parteneriatul comercial puternic Marea Britanie - Statele Unite, construit cu atenţie în ultimii 50 de ani, este într-un mare pericol”, explică Bernardine Adkins, director al Departamentului pentru Afaceri UE, Comerţ şi Concurenţă din cadrul Gowling WLG. ”Preocupările că Brexit va afecta actualele decizii de investiţii necesită abordarea în acest moment, nu mai târziu”, a argumentat Adkins. Totuşi, reţeaua de restaurante McDonald's a anunţat săptămâna trecută că îşi va muta sediul fiscal internaţional în Marea Britanie, după ce ar fi fost supusă unei monitorizări atente de către autorităţile europene în Luxemburg.
Imediat după referendumul care a decis Brexit, preşedintele SUA, Barack Obama, a avertizat că va avea ca prioritate parteneriatul comercial cu UE, astfel că Londra ar urma să aştepte la rând pentru un acord similar cu Washingtonul. Însă noul preşedinte al SUA, Donald Trump, a dat asigurări Marii Britanii că nu va ajunge în această situaţie.