Brigada 9 Mecanizată Mărăşeşti își dezvăluie secretele. Despre ce este vorba!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La ceas aniversar

Brigada 9 Mecanizată Mărăşeşti își dezvăluie secretele. Despre ce este vorba!

Eveniment 28 Octombrie 2018 / 17:06 1935 accesări

Ei continuă tradiţiior de luptă ale Diviziei Active! Este vorba despre militarii care formează Brigada 9 Mecanizată Mărăşeşti, care sărbătorește joi, 1 noiembrie, 140 de ani de la înfiinţare.

Potrivit oficialilor Brigăzii, sărbătoarea va fi marcată printr-o serie de evenimente istorico-militare şi culturale, organizate în perioada 27 octombrie 2018 – 01 noiembrie 2018, în parteneriat cu Muzeul Militar Naţional Regele Ferdinand I filiala Constanţa, Asociaţia Culturală şi de Reconstituire Istorică TOMIS şi fanfara militară a Forţelor Navale. Sâmbătă, 27 octombrie 2018, Brigada 9 Mecanizată „Mărășești“, împreună cu reprezentanții Garnizoanei Tulcea, Consiliul Județean Tulcea şi Primăria Municipiului Tulcea au organizat o ceremonie militară şi religioasă în Piața Tricolorului din Tulcea. Activitatea a fost urmată de o expoziție de tehnică și armament, exerciții cu mânuirea armamentului de tip Drill Team, reconstituiri istorice.

Cu același prilej, miercuri, 31 octombrie, începând cu ora 12.00, Brigada 9 Mecanizată „Mărășești“ îşi deschide porţile pentru locuitorii municipiului Constanţa, care vor putea vizita o expoziţie de tehnică, armament şi echipamente militare utilizate de militarii brigăzii în desfășurarea misiunilor specifice şi vor putea afla care sunt secretele în această frumoasă meserie.

De asemenea, vor fi prezentate publicului Poligonul de supravieţuire, exerciții demonstrative, reconstituiri istorice desfășurate de reprezentanții Asociaţiei Culturale şi de Reconstituire Istorică TOMIS, cât și Muzeul Militar Naţional Regele Ferdinand I filiala Constanţa.

Joi, 1 noiembrie 2018, în intervalul orar 10.00 – 11.30, Brigada 9 Mecanizată „Mărășești“, cu sprijinul autorităţile publice locale ale municipiului Constanța, va organiza o ceremonie militară şi religioasă la Monumentul Eroilor din Războiul de Independenţă (platoul din faţa Casei de Cultură Constanţa), în cadrul căreia se vor prezenta mesaje aniversare şi se vor decora drapele de luptă ale unităţilor aparţinând brigăzii. Activitatea se va încheia cu defilarea gărzii de onoare pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu.

Întreagul eveniment joi, 1 noiembrie 2018 va fi organizată cu sprijinul militarilor din Forţele Navale, Forţele Aeriene şi a partenerilor americani şi canadieni dislocaţi la Baza militară din Mihail Kogălniceanu.

Puțină istorie

Începând cu anul 2017, prin avizul favorabil al Serviciului Istoric al Armatei, Şeful Statului Major General a aprobat preluarea de către Brigada 9 Mecanizată Mărășești a tradiţiilor militare ale Diviziei Active, înfiinţată la data de 1 noiembrie 1878.

Marea unitate a avut inițial reședința la Tulcea până în anul 1882, când a fost mutată la Constanța și a primit denumirea de Divizia Activă Dobrogea. Sub acest nume, divizia a participat la toate campaniile militare ale Armatei Române din secolul XX. Contribuția cu totul specială la succesul unor confruntări de anvergură a desemnat-o drept una dintre marile unități terestre de bază ale Armatei Române.

În Primul Război Mondial, Divizia 9 Infanterie a participat la operaţia de la Mărăşeşti ducând lupte de apărare în sectorul cel mai greu încercat al dispozitivului Armatei a 2-a. În 1917, Diviziei 9 Infanterie i-a revenit sarcina de a apăra sectorul cel mai greu şi mai încercat al, în cadrul celei mai importante operaţii de apărare a Armatei Române, la Mărăşti – Mărăşeşti – Oituz.

În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, Divizia 9 Infanterie a participat la acţiunile militare desfăşurate în Crimeea, la luptele pentru eliberarea Transilvaniei, la Oarba de Mureş, Carei şi Satu Mare şi, ulterior, pe teritoriile Ungariei şi Cehoslovaciei.

De la înfiinţare şi până în prezent, Brigada 9 Mecanizată Mărăşeşti, mare unitate tactică de forţe terestre, aparţinâd Diviziei 2 Infanterie "Getica", îşi menţine şi dezvoltă nivelul capacităţii operaţionale prin executarea tuturor activităţilor de instruire naţională şi în cadru multinaţional, în locurile de dispunere la pace, în poligoanele/terenurie de instrucţie naţională, din afara ţării şi din teatrele de operaţii, pentru a fi gata, în termenele prevăzute, să-şi îndeplinească sarcinile specifice apărării naţionale, apărării colective în context aliat şi în cadrul iniţiativei SEEBRIG.



12