Britanic ţinut ostatic în Irak din 2007, eliberat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Britanic ţinut ostatic în Irak din 2007, eliberat

Externe 31 Decembrie 2009 / 00:00 453 accesări

Consultantul britanic Peter Moore, care a fost răpit în Irak în 2007, împreună cu cele patru gărzi de corp ale sale, a fost eliberat miercuri, la Bagdad, a anunţat ministrul britanic al Afacerilor Externe, David Miliband. Peter Moore, în vârstă de 36 de ani, a trăit doi ani şi jumătate de suferinţe indescriptibile, de frică şi de incertitudine, a subliniat şeful diplomaţiei britanice, precizând că acesta este sănătos. Consultantul Peter Moore şi cele patru gărzi de corp ale sale au fost răpiţi la 29 mai 2007, de 40 de bărbaţi purtând uniforme de poliţie, de la sediul Ministerului Finanţelor din Bagdad. Premierul britanic, Gordon Brown, s-a declarat imediat ”extrem de uşurat” la anunţul acestui deznodământ fericit.

Miercuri a fost o zi extrem de sângeroasă în Irak, unde 23 de persoane au fost ucise şi 30 rănite, printre care şi guvernatorul provinciei Al-Anbar, în două atacuri coordonate şi îndreptate împotriva unor instituţii locale din Ramadi, oraş situat la vest de Bagdad. În jurul orei locale 09.30 (08.30 ora României), o maşină-capcană a explodat în intersecţia Ziout din centrul oraşului, la un baraj care duce spre guvernoratul provinciei Al-Anbar, potrivit poliţiei. Pe de altă parte, o bombă a vizat convoiul guvernatorului provinciei, Qassem Mohammed Abed, în momentul când acesta pleca de la birou pentru a se deplasa la o ceremonie organizată în afara oraşului. La 11 octombrie, trei atentate comise la Ramadi au ucis cel puţin 19 persoane în acest fost fief al insurecţiei sunite, teatru al violenţelor sporadice din ultimele luni. În plus, două maşini-capcană au explodat în apropierea unei clădiri publice din capitala provincială, după care un atentat sinucigaş a vizat spitalul unde fuseseră transportate victimele. Ramadi este situat la circa 30 de kilometri la vest de Bagdad, în provincia majoritar sunită Al-Anbar, cea mai mare din Irak. Mult timp, regiunea a fost un fief al insurecţiei după invazia americană din 2003. Violenţele au cunoscut o diminuare atunci când liderii de triburi, sătui de atentatele comise de al-Qaida şi încurajaţi financiar de americani, s-au revoltat, în septembrie 2006, împotriva jihadiştilor. Ei au alcătuit grupurile Sahwa (Trezire) pentru a lupta împotriva adepţilor lui Osama ben Laden şi, un an mai târziu, provincia a devenit una dintre cele mai liniştite din Irak.

Din ianuarie, grupurile Sahwa se află sub controlul Guvernului irakian, însă provincia a devenit din nou ţinta jihadiştilor, după retragerea trupelor americane din oraşele irakiene, la sfârşitul lunii iunie.



12