Britanicii au mai multă încredere în Wikipedia decât în mass-media

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Adevăr tragic

Britanicii au mai multă încredere în Wikipedia decât în mass-media

Monden 12 August 2014 / 00:00 248 accesări

Scandalul interceptărilor ilegale din presa din Albion are în continuare consecințe grave asupra credibilității mass-media britanice. Un sondaj de opinie a arătat că britanicii au mai multă încredere în enciclopedia online scrisă de voluntari decât în presă, spre marea satisfacție a lui Jimmy Wales, co-fondator al Wikipedia. „Britanicii au mult mai multă încredere în Wikipedia decât în mass-media. Este un lucru pe care am reușit să-l facem”, a declarat el, cu prilejul ceremoniei de închidere a Wikimania, conferința internațională anuală a Fundației Wikimedia. Omul de afaceri american s-a referit la un sondaj realizat pe un eșantion de 2.000 de persoane publicat de Institutul YouGov. Conform acestuia, 64% dintre cei intervievați au încredere în veridicitatea celor scrise de autorii Wikipedia. Cifra scade la 61% în ce-i privește pe jurnaliștii de la BBC, la 45% pentru ziarele de informare precum „The Times” sau ”The Guardian” și la 13% pentru tabloide cum ar fi ”The Sun”.

„Marea Britanie are o presă foarte variată și o tradiție puternică. Faptul că devansăm un post precum BBC, cu o reputație excelentă, este deosebit de interesant. Este chiar un pic înfricoșător”, a susținut Jimmy Wales. „Nu mă voi odihni până când nu ne vom bucura din partea publicului de o încredere mai mare decât cea acordată pentru Enyclopaedia Britannica”, a promis acesta. Sondajul YouGov de sâmbătă arată că Wikipedia este mereu devansată în termeni de fiabilitate de Enyclopaedia Britannica, în care au încredere 83% dintre britanici.

LA POMUL LĂUDAT... Presa britanică are cea mai mare parte de vină în lipsa de credibilitate. Să ne aducem aminte numai seria de reportaje și articole părtinitoare despre invazia imigranților din Europa de Est sau despre pericolele la adresa sănătății publice pe care le ridică aceeași imigranți. Britanicii par să dea un vot de blam mass-mediei naționale în care nu se mai pot încrede, pe fondul lipsei de obiectivitate. Este însă păcat că aceeași presă britanică a fost prima din lume care a avut curajul să publice informații despre amplele programe de spionare a telecomunicațiilor, informații de mare interes public care însă riscă să nu se mai bucure de toată atenția pe care o merită!

VERDICITATE PUSĂ SUB SEMNUL ÎNTREBĂRII Nu numai lipsa de încredere pot afecta mass-media. În ultima vreme hackerii și-au făcut un obicei din a pirata conturile pe rețelele de socializare ale instituțiilor media. De exemplu, contul de Twitter al Yahoo! News a fost piratat duminică după-amiază, când a fost trimis un mesaj privind o epidemie de Ebola în statul american Atlanta. Duminică după-amiază, contul Yahoo News a transmis un mesaj că o epidemie de Ebola ce a izbucnit în Atlanta a infectat aproximativ 145 de persoane. Mesajul a fost retras, cu precizarea: „Anterior, un mesaj neautorizat conţinând o dezinformare în legătură cu Ebola a fost trimis de pe acest cont; vă rugăm să ignoraţi mesajul”. Yahoo! a anunţat că analizează situaţia cu ajutorul Twitter şi încearcă să stabilească de unde provine mesajul. Doi pacienţi infectaţi cu Ebola au fost transferaţi în Atlanta săptămâna trecută pentru a fi trataţi la Spitalul Universitar Emory, unde au primit un tratament experimental.



12