RISIPĂ DE EFORT Productivitatea muncii la britanici este, în prezent, cu 16% mai mică decât în anii de dinaintea crizei, se arată în ultimul număr al buletinului trimestrial al Băncii Angliei. Cauzele acestui lucru nu sunt însă foarte clare. Chiar şi ţinând cont de marja de eroare la calcularea acestui indice, deficitul de productivitate este unul foarte serios. Banca Angliei a înregistrat doar o modestă ameliorare în 2013. Jumătate din acest deficit, între şase şi nouă procente, ar putea fi explicată prin ipoteza că actuala criză economică mondială a dus la deteriorarea fundamentală a capacităţilor de producţie ale Marii Britanii.
Indicii privind eficienţa muncii sunt mult mai modeşti în Marea Britanie decât în alte ţări dezvoltate. Într-o oră de muncă, un angajat britanic produce cu 20% mai puţin decât angajaţii altor ţări din Grupul statelor cel mai puternic industrializate ale lumii (G7). De exemplu, în SUA, productivitatea a crescut cu 7-8% comparativ cu primul trimestru al anului 2008, în Franţa cu puţin peste 1%, iar în Germania se remarcă o scădere ce nu depăşeşte 2%. Spania, care nu face parte din G7, şi-a îmbunătăţit productivitatea cu 13%. În pofida scăderii productivităţii, economia Marii Britanii se restabileşte mult mai repede decât în alte ţări din G7: creşte angajarea în câmpul muncii, se ameliorează situaţia pe piaţa locuinţelor, chiar dacă Produsul Intern Brut (PIB) nu a revenit încă la nivelul de dinaintea crizei. Luna aceasta, Fondul Monetar Internaţional atenţiona că productivitatea scăzută ameninţă economia Marii Britanii.
FRICA DE STRĂINI Când vine vorba despre forţa de muncă străină, două treimi dintre britanici consideră că imigranţii din statele UE ar trebui obligaţi să aştepte trei ani înainte de a solicita ajutoare sociale în Marea Britanie. Peste 3.000 de persoane au participat la sondajul British Social Attitudes, realizat de agenţia NatCen Social Research. Potrivit rezultatelor, 61% dintre persoanele intervievate au afirmat că imigranţii ar trebui să aştepte cel puţin trei ani înainte de a solicita ajutoare sociale. Un britanic din zece a afirmat că imigranţii ar trebui să aştepte cel puţin zece ani pentru accesul la ajutoare sociale, în timp ce 6% dintre cei intervievaţi au răspuns că cetăţenii străini nu ar trebui să primească deloc aceste beneficii.
Sondajul mai arată că un britanic din patru consideră că imigranţii vin în Marea Britanie doar pentru ”a abuza” de generosul sistem de ajutoare sociale. În plus, mai mult de trei sferturi dintre persoanele intervievate s-au exprimat în favoarea reducerii ratei imigraţiei în Marea Britanie. Astfel, mai mult de trei persoane din patru s-au pronunţat în favoarea reducerii ratei imigraţiei ”măcar puţin”, în timp ce 56% dintre cei intervievaţi au afirmat că doresc o reducere considerabilă. Un număr important dintre participanţii la sondaj, 43% faţă de 37% în 2003, consideră că imigranţii au crescut nivelul infracţionalităţii în Marea Britanie. În plus, jumătate dintre persoanele intervievate consideră că imigranţii le iau locurile de muncă britanicilor, în creştere cu 7% faţă de 43% în urmă cu zece ani. Impactul economic al imigraţiei este apreciat drept negativ de 47% dintre britanici, în timp ce 45% consideră că ameninţă viaţa culturală britanică. În acest context, opţiunile britanicilor vor creşte presiunea asupra Guvernului în vederea consolidării măsurilor de control al imigraţiei. Sondajul a fost efectuat la doar câteva luni după ce premierul David Cameron a aprobat noi măsuri pentru a bloca accesul imigranţilor din UE la ajutoare sociale. Măsurile au fost decise de Guvernul conservator după ce Marea Britanie a permis, din 1 ianuarie, accesul pe piaţa muncii pentru cetăţenii români şi bulgari.