Britanicii, principalii destinatari ai ajutoarelor sociale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Mit dezumflat

Britanicii, principalii destinatari ai ajutoarelor sociale

Monden 11 Ianuarie 2014 / 00:00 528 accesări

O controversată emisiune de televiziune, difuzată de Channel 4, a dedicat un întreg episod imigranţilor români bănuiţi că trăiesc din asigurările sociale. Emisiunea, intitulată „Benefits Street”, relatează în stil documentar poveştile de viaţă ale celor care ajung să trăiască, din diverse motive, la mila statului britanic. Al patrulea episod le-a fost dedicat imigranţilor români, descrişi de o mare parte a presei şi de o serie de politicieni ca golind visteria asigurărilor sociale. Realitatea, însă, este alta...

VIAŢĂ GREA Pe strada James Turner din Birmingham, într-o casă menită pentru patru persoane stă o familie de rromi cu 14 membri, originară din România. Zona este recunoscută ca fiind una cu grave probleme sociale, pentru că 90% dintre cei care locuiesc acolo nu se pot întreţine singuri. Locuitorii nu au slujbe şi nicio pregătire. În ceea ce priveşte familia de rromi, aceasta nu dispune de ajutor din partea statului. Ocupaţia principală a membrilor săi este colectarea de fier vechi sau materiale reciclabile. Dintre cei 14, numai George, de 12 ani, vorbeşte limba engleză. În fiecare zi, familia de rromi bate la pas oraşul, căutând prin gunoaie pentru a se întreţine. Trăiesc de pe o zi pe alta şi, cel mai probabil, se vor întoarce înapoi în România, iar locul lor va fi luat în scurt timp de un alt grup care visează că va munci pe rupte pentru a-şi întreţine familiile rămase în ţară. După ce vor fi dezamăgiţi brutal de realitate, şi aceştia se vor întoarce în România.

Până atunci, însă, reporterii au găsit un alt grup de 14 bărbaţi, înghesuiţi într-o casă asemănătoare, care susţin că au fost aduşi în Anglia ca „sclavi”. Aceştia susţin că au aduşi cu falsa promisiune de a avea slujbe ca muncitori agricoli, cu un câştig de 40 de lire sterline pe zi. Deşi au fost puşi să lucreze şi câte 17 ore pe zi, patronul le plăteşte numai câte 10 lire sterline. Nu pot protesta pentru că sunt ameninţaţi că vor fi trimişi acasă. Marius, unul dintre ei, nu îşi ascunde dezamăgirea. „Trăim aşa pentru că nu avem încotro, trebuie să câştigăm bani pentru copiii noştri. În România nu găsim de lucru. Niciun părinte nu poate sta deoparte când copilul său plânge de foame”, povesteşte acesta aproape plângând.

O IMAGINE PROASTĂ Urmează şi povestea lui Deirdre Kelly, de 42 de ani, alias “White Dee”, autoproclamată „mama străzii”, cea care le indică imigranţilor care sunt străzile de pe care pot căuta prin gunoaie, după ce Primăria a refuzat să mai cumpere materialele reciclabile pe motiv că a trebuit să suplimenteze cheltuielile cu igienizarea străzilor în urma resturilor aruncate de ”căutători”. „Mama străzii” este dependentă de droguri şi pe stradă se zvoneşte că ia bani de la căutătorii de gunoi pentru a găsi cele mai bune capturi.

Printre săracii de pe strada James Turner, imigranţii nu au o imagine bună. Îi desconsideră pentru că umblă prin gunoaie şi nici prin cap nu le trece să aprecieze faptul că reuşesc astfel să îşi câştige existenţa. „Strângem cam 150 de lire sterline la două săptămâni şi păstrăm fiecare penny ca să putem plăti chiria. Colectăm şi vindem metal pentru că nu avem dreptul să ne facem acte ca să ne putem lua o slujbă normală”, poveşte unul dintre imigranţii din grupul de rromi. Chiria îi costă 400 de lire sterline pe lună. Florian, un frate mai mare al lui Alex, se jură că ei nu fură şi îşi câştigă existenţa prin muncă cinstită.

Emisiunea „Benefits Street”, difuzată de Channel 4, face un portret deloc flatant celor care trăiesc la marginea societăţii, fie că sunt sprijiniţi de statul britanic, fie că se descurcă cum pot. Abuz de droguri, vandalism şi comportament antisocial sunt subiectele preponderente în fiecare episod. Producătorii susţin că au fost inspiraţi de creşterea numărului de plângeri făcute la secţiile de poliţie. În plus, statistica arată că, la Birmingham, 23.000 de familii trăiesc din ajutoare sociale. Strada James Turner are 137 de numere şi 90% dintre rezidenţi primesc ajutoare de stat, estimate între 500 şi 900 de lire sterline pe lună.

Taguri articol


12